İsrail'de 'Arap milletvekillerine yaptırımı' öngören tasarıdan vazgeçildi

İsrail'de 'Arap milletvekillerine yaptırımı' öngören tasarıdan vazgeçildi
KUDÜS (AA) - İsrail'de üç Arap milletvekilinin meclis üyeliğinin askıya alınmasına izin veren yasa tasarısının görüşülmesinden vazgeçildiği bildirildi.İsrail...

KUDÜS (AA) - İsrail'de üç Arap milletvekilinin meclis üyeliğinin askıya alınmasına izin veren yasa tasarısının görüşülmesinden vazgeçildiği bildirildi.

İsrail parlamentosu Knesset'teki ilgili kanun tasarısının görüşüleceği komisyonun başkanı Nissan Slomianski tarafından konuya ilişkin yazılı açıklama yayımlandı. Açıklamada, bazı kuralları ihlal edenlerin milletvekilliklerinin askıya alınmasına imkan sağlayacak kanun tasarısına dair görüşmenin iptal edildiği belirtildi.

Başbakan Binyamin Netanyahu'nun önceki hafta, bazı Arap vekillerin parlamento üyeliklerinin askıya alınmasını içeren yasa tasarısı konusunda koalisyon ortaklarıyla anlaştığı bildirilmişti.

Başbakanlıktan yapılan açıklamada, "İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, koalisyon hükümeti genel başkanlarıyla 'yakışıksız davranışta bulunduğu gerekçesiyle bazı milletvekillerinin Knesset'teki görevlerinin askıya alınmasına' izin veren yasa tasarısı konusunda anlaştı" ifadesine yer verilmişti.

Netanyahu daha önce yaptığı açıklamada da "Saldırıda bulundukları" iddiasıyla öldürüldükten sonra cenazeleri İsrail tarafından alıkonulan Filistinlilerin ailelerine başsağlığı ziyareti gerçekleştiren Arap asıllı 3 vekili işaret ederek, "Biz, Arap vatandaşları İsrail toplumuna entegre etmek için büyük çaba harcıyoruz. Vekiller ise bunun tam tersi şekilde davranıyor, nefret surları inşa ediyor" demişti.

İsrail hükümetinin hukuk danışmanıyla görüştüğünü ve bu vekillere yönelik yasal işlemlerin yapılmasını istediğini belirten Netanyahu, ayrıca bu şekilde davranan her vekilin Knesset'teki üyeliğinin engellenmesine izin verecek yeni ve güçlü anayasal düzenlemeler konusunun da incelenmesini isteyeceğini belirtmişti.

Söz konusu iptal kararının Knesset Başkanı Yuli Edelstein ve İsrail Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin'in yasa tasarısına yönelik eleştirilerinin ardından gelmesi ise dikkati çekti.

İsrail tarafından cenazeleri alıkonulan Filistinli ailelere başsağlığı ziyaretinde bulunan Knesset'teki Arap milletvekilleri Cemal Zahalka, Hanin Zuabi ve Basil Gattas, İsrail tarafından "nefreti körükleyen eylemler yapmakla" suçlanıyor.


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.