İsrail'e Yahudi göçü yüzde 38 azaldı

İsrail'e Yahudi göçü yüzde 38 azaldı
İsrail'in işgal politikaları çerçevesinde teşvik ettiği Yahudi göçü, bu yılın ilk 2,5 ayında geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 38 azaldı

KUDÜS (AA) - Yaşadıkları ülkeleri terk ederek İsrail'e göç eden Yahudilerin sayısı bu yılın ilk 2,5 ayında geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 38 azaldı.

İsrail meclisi Knesset'in internet sayfasında yer alan açıklamada, İsrail Göçmen Bakanlığı Genel Direktörü Haviv Katzav'ın bugün meclisteki bir komisyona bu yılki Yahudi göçü oranları konusunda bilgi verdiği belirtildi.

Katzav'ın açıkladığı verilere göre, bu yılın ilk 2,5 ayında İsrail'e göçen Yahudi'lerin oranı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 38 azaldı. Knesset'in sayfasında yer alan açıklamada, bazı milletvekillerinin İsrail hükümetini "Yahudi göçünü arttırmak için gerekli adımları atmamakla" eleştirdiği belirtildi.

İsrail'e Yahudi göçünün azalması, Filistinlilerle İsrail güçleri arasında yaşanan şiddet olaylarının arttığı bir döneme denk gelmesi dikkat çekti.

Geçen yılın ekim ayından bu yana hemen hemen her gün, "İsraillilere saldırı girişiminde bulunduğu" iddiasıyla vurulan Filistinlilerin ölüm haberleri geliyor. Ekim ayının başından buyana öldürülen Filistinlilerin sayısı 200'e yaklaşırken, aynı dönemde öldürülen İsraillilerin sayısı da 30'u aştı.


- Yahudi göçü geçen yıl rekor kırmıştı


İsrail'e göç eden Yahudilerin sayısı 2015'te son 12 yılın rekorunu kırarak, 30 bini aşmıştı. İsrail'e en fazla göç edenlerse sırasıyla Fransız, Ukrayna ve Rus Yahudileri olmuştu. Bu sayı 2014 yılında ise 27 bin 500 olarak gerçekleşmişti.

İsrail Yahudi Ajansı ve İsrail Göçmen Bakanlığı, dünyanın farklı ülkelerinde yaşayan Yahudileri İsrail'e göç etmeye ikna etmek için koordineli bir şekilde kampanya yürüterek büyük paralar harcıyor. İsrail, gelenlerin önemli bir kısmını planlı olarak işgal altındaki Filistin topraklarına yerleştiriyor.


- Filistinlilerin yarıdan fazlası vatanlarından sürüldü


Filistinlilerin yarıdan fazlası, 1948'de İsrail'in işgal ettiği Filistin topraklarında bağımsızlığını ilan etmesi ve zorunlu göçe tabi tutulması sonucu vatanlarından sürüldü. BM'nin 1950 yılında yayımladığı rapora göre, dönemin Filistin nüfusunun yarıdan fazlasını oluşturan 957 bin kişi vatanını terk etmek zorunda kalarak sığınmacı konumuna düştü.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.