İsrail'in Filistinlilere yönelik gözaltıları

İsrail'in Filistinlilere yönelik gözaltıları
Filistin Kurtuluş Örgütü'ne bağlı Esir İşleri Kurulu ve Esirler Cemiyeti'nin, ''17 Nisan Filistinli Esirler Günü" dolayısıyla hazırladığı rapora göre İsrail, 1967 yılından bu yana 1 milyon Filistinliyi gözaltına aldı

RAMALLAH (AA) - İsrail'in Filistinlilere ait birçok kenti işgal ettiği 1967 yılından bu yana 1 milyon Filistinliyi gözaltına aldığı bildirildi.

Filistin Kurtuluş Örgütü'ne (FKÖ) bağlı Esir İşleri Kurulu ve Esirler Cemiyeti'nin, 17 Nisan "Filistinli Esirler Günü" dolayısıyla hazırladığı raporda, İsrail'in 1967'den bu yana 1 milyon Filistinliyi gözaltına aldığı belirtildi.

İsrail'in gözaltındaki yaklaşık 15 bin kişi hakkında idari tutukluluk kararı çıkardığı ifade edilen raporda, şu an İsrail hapishaneleri, soruşturma ve gözaltı merkezlerinde 7 bin Filistinli tutuklu ve mahkumun bulunduğu kaydedildi.

Yahudi yerleşimcilerin Mescid-i Aksa'ya yönelik ihlalleri nedeniyle İsrail askerleriyle Filistinliler arasında yaşanan gerginlikler kapsamında ekim ayından bu yana çoğunluğu Kudüs ve Batı Şeria'nın El-Halil kentinde olmak üzere bin 400'ü 18 yaş altında 4 bin 800 kişinin gözaltına alındığı vurgulandı.

İsrail'in çocuk, genç, yaşlı, kadın, anne, hasta, engelli, işçi, akademisyen, milletvekili, siyasetçi, sendika üyesi, öğrenci, öğretmen, sanatçı, gazeteci, yazar toplumun her kesiminden ve her yaştan kişiyi gözaltına aldığına işaret edilen raporda, gözaltıların, uluslararası insan hakları hukukuna aykırı şekilde gerçekleştiği bildirildi.

Gözaltıların, şart, şekil ve tutulma yerleri açısından ve işkence ile zorla suç kabul ettirme gibi uygulamalar nedeniyle hukuka aykırı gerçekleştiği belirtilen raporda, "Mahkumlar dışında gözaltına alınanların yüzde 100'ü fiziki ya da psikolojik işkenceye ya da ahlaki istismara ve hakarete maruz kalıyor. Birçoğu da bunların bir kaçına birden maruz kalıyor." ifadesi kullanıldı.

Hapishanelerdeki tutuklu dağılımı hakkında raporda, "İsrail hapishanelerinde şu an yaklaşık 750 idari tutuklu bulunuyor. 700'den fazla hasta tutuklu var. Bunlardan 23'ü Er-Remle'deki revirde tedavi oluyor. Çoğunluğu ağrı kesici gibi basit ilaçlar almak dışında bir tedavi görmüyor." bilgisi yer aldı.

Raporda, 2015 yılında İsrail hapishanelerinde 2 Filistinlinin hayatını kaybettiği hatırlatılarak, 1967'den bu yana İsrail hapishanesinde ölen Filistinli sayısının 207'ye çıktığı belirtildi.

Öte yandan, İsrailli insan hakları örgütü "İşgal Altındaki Topraklarda İnsan Hakları Bilgi Merkezi" B'Tselem'den yayımlanan raporda, Filistinlilere yönelik "idari tutukluluk" uygulamasının gizlilikle yürütüldüğü, tutukluya kendini savunma hakkı verilmediği kaydedildi.

İsrail'in geçmiş yıllar boyunca binlerce Filistinliyi idari tutukluluk adı altında alıkoyduğu ifade edilen raporda, söz konusu kişilerin herhangi bir suç isnat edilmeksizin, yargılanmaksızın ve savunma hakkı verilmeksizin tutuklandığı bildirildi.

Filistin'de özgürlüğüne kavuşan ilk mahkum olarak bilinen Mahmud Bekir Hicazi'nin İsrail tarafından serbest bırakıldığı gün olan "17 Nisan", 1974'ten bu yana her yıl "Filistinli Esirler Günü" olarak kutlanıyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.