İstiklal Madalyası koleksiyonunu müzeye bağışlayacak

İstiklal Madalyası koleksiyonunu müzeye bağışlayacak
Konya'da bir işadamı, Türk milletinin yoktan var olma mücadelesi verdiği Kurtuluş Savaşı'nda düşmanla çarpışan gazilere verilen 100'e yakın İstiklal Madalyası'nı antikacılardan temin ederek koleksiyon oluşturdu- Milli Mücadele kahramanlarının madalyaların

KONYA (AA) - ABDULLAH DOĞAN - Konya'da yaşayan işadamı İlker Özkan, Kurtuluş Savaşı gazilerine verilen 100'e yakın İstiklal Madalyası'nı antikacılardan temin ederek oluşturduğu koleksiyonu bir müzeye hibe etmek istiyor.

İstiklal Madalyalarından koleksiyon oluşturan iş adamı 43 yaşındaki Özkan, AA muhabirine, tarihe büyük ilgi duyduğunu söyledi.

Yıllar önce Konya'da bir sarrafta İstiklal Madalyası gördüğünü aktaran Özkan, "Görünce, 'Bunların sahibi ne kadar şanslı' diye düşündüm. Sarrafın ailesinde İstiklal Gazisi olduğunu düşünerek etkilenmiştim. Sonrasında madalyaların satın alındığını duyunca tüylerim diken diken oldu. Onları satın almaya karar verdim ve 'Türkiye'de ne kadar satılan madalya varsa alacağım' diye kendime söz verdim." dedi.

Özkan, Türkiye'nin çeşitli illerindeki antikacıları gezdiğini, madalya araştırdığını anlatarak şöyle konuştu:

"Ne kadara mal olursa olsun, 'bunların ticari meta olarak alınıp satılmasını engelleyeceğim' dedim. O gün 2 madalya ile başladım. Bugüne kadar 100'e yakın madalya topladım. Madalyaların yanı sıra berat, eskiden İstiklal gazilerine verilen toplu taşıma pasosu, diploma ve teşekkür yazısı bulunuyor. İstiyorum ki madalyalar gerçek sahiplerinde dursun. Ama ekonomik koşullar nedeniyle bunların satışı oluyor. Eline madalya gelen antikacılar beni arıyor ve ben de alıyorum. Belirli sayıya ulaştıktan sonra müzeye bağışlayacağım. Vatandaşlarımızın, İstiklal gazilerimizin madalyasına bakarak milli duyguları hissetmelerini istiyorum. Hangi kurum isterse karşılıksız bağışlayacağım. Bereketlensin diye saymak istemiyorum. Bosna Hersek ve diğer Balkan ülkelerinden aldıklarım oldu. Onlar ne olduğunu bilmiyor."

- Koleksiyonunda 3 milletvekilinin madalyası da var

Madalyaların farklı renkte kurdelelerle verildiğine dikkati çeken Özkan, "Beyaz kurdeleli madalyalar, sağlık hizmetinde bulunanlara verilmiş. Kırmızılar askere verilirken, yeşil olanlar da milletvekiline takılmış. Kırmızı ve yeşil kurdeleliler ise İstiklal Harbi'nde savaşan gazi milletvekillerine verilmiş. Koleksiyonumda İstiklal Harbi'ne katılmış 3 milletvekilinin madalyası var. Ecdadın hatırasına sahip çıkmaya çalışıyoruz. Elimde 3'ü Osmanlıca olmak üzere 5 adet berat yazısı bulunuyor." ifadelerini kullandı.- İstiklal Madalyası

-İstiklal Madalyası

29 Kasım 1920'de yürürlüğe giren kanunla Kurtuluş Savaşı sırasında faydalı hizmetlerde bulunanlara TBMM tarafından İstiklal Madalyası verilmesi kararlaştırıldı.

Ön yüzünde TBMM'nin resminin bulunduğu madalyada, Ankara'nın cami ve evleri resmi yer alıyor. Meclis binasının arkasında doğan güneşten uzunlu kısalı ışık huzmeleri yayılıyor. Bunlar, zaferi ve Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunu simgeliyor.

Arka yüzünde ise yukarı doğru bakan ay yıldızla çevrilmiş, Misak-ı Milli sınırlarını gösteren Türkiye haritası bulunuyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.