İstiklal Marşı'nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma Günü

İstiklal Marşı'nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma Günü
Diyarbakır, Siirt, Mardin ve Elazığ'da düzenlenen etkinlikler, renkli görüntülere sahne oldu- Siirt'teki İstiklal Marşı'nın Kabulü ve Mehmet Akif'i Anma Günü programında, Suriyeli öğrencilerden oluşan koro İstiklal Marşı'nı okudu

DİYARBAKIR (AA) - Diyarbakır, Siirt, Mardin ve Elazığ'da İstiklal Marşı'nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma Günü dolayısıyla düzenlenen etkinlikler, renkli görüntülere sahne oldu.

Diyarbakır'daki Cahit Sıtkı Tarancı Kültür Merkezi'ndeki program, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. İstiklal Marşı'nın yazımı ve kabul edilişini içeren sinevizyon gösterimi yapıldı.

Ziya Gökalp Anadolu Lisesi öğrencilerinin tiyatro gösterisinin ardından Şehit Namık Tümer Ortaokulu öğrencileri ise oratoryo gösterimi yapıldı.

Oratoryonun ardından şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrenciler, eserlerini okudu.

Vali Hüseyin Aksoy, 7. Kolordu ve Garnizon Komutanı Korgeneral İbrahim Yılmaz ve Cumhuriyet Başsavcı Vekili Kurtca Eker, dereceye giren öğrencilere ödüllerini verdi.

Ödül töreninin ardından Güzel Sanatlar Lisesi Korosu tarafından gerçekleştirilen, Mehmet Akif Ersoy'un şiirlerinden bestelenen ezgilerin yer aldığı müzik dinletisiyle program son buldu.

Etkinliğe, Vali Aksoy, Korgenaral Yılmaz, Mekanize Tugay Komutanı Tuğgeneral Savaş Beyribey, Başsavcı Vekili Eker, Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ayşegül Jale Saraç, Emniyet Müdürü Adnan Taştan, Milli Eğitim Müdürü Adnan Hurata, kamu kurum ve kuruluşlarının yetkilileri, vatandaşlar ve öğrenciler katıldı.

- Siirt'te Suriyeli çocuklar duygulandırdı

Siirt'te İstiklal Marşı'nın Kabulü ve Mehmet Akif'i Anma Günü programında, Suriyeli öğrencilerden oluşan koro İstiklal Marşı'nı okudu.

Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü konferans salonunda düzenlenen program, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Mehmet Akif Ersoy Ortaokulu Türkçe Öğretmeni Yakup Ulusal, konuşmasında, İstiklal Marşı'nın, İstiklal Harbi'nin en heyecanlı günlerinde Türk halkını bir araya getirmek, cesaret ve kararlılık duygularını harekete geçirmek için yazıldığını söyledi.

İstiklal Marşı'nı anlamak için hangi şartlarda yazıldığını bilmek ve bu çerçevede hareket etmenin gerektiğine dikkati çeken Ulusal, şöyle devam etti:

"Kurtuluş Savaşı'nın şiddetli ve zorlu günlerinde, yurdun dört tarafı düşman güçleri tarafından sarılmış milletimiz bir ateş çemberi içine alınmıştır. Millet Meclisi bir yandan Kurtuluş Savaşıyla uğraşırken bir yandan da iç isyanlarla uğraşmıştır. Kurtuluş Savaşı sürerken Mehmet Akif, Anadolu'ya gelmiş camilerde yaptığı coşkulu konuşmalarla milletimizi düşmana karşı savaşa çağırmıştır."

Daha sonra öğrenciler tarafından hazırlanan "İstiklal Marşı ve Mehmet Akif Ersoy" konulu piyes gösteri düzenlendi.

Dereceye giren öğretmen ve öğrencilere ödüllerin verilmesinin ardından sahneye çıkan 14 Eylül İlköğretim Okulunda okuyan Suriyeli misafir öğrencilerden oluşan koro tarafından İstiklal Marşı'nın okunması, izleyenleri duygulandırdı.

Program, şair Mehmet Akif Ersoy ve dereceye giren öğrencilerin eserlerinin bulunduğu serginin gezilmesinin ardından, kitap dağıtımıyla sona erdi.

Programa, Vali Mustafa Tutulmaz, 3. Tugay Komutan Tuğgeneral Ahmet Şimşek, Cumhuriyet Başsavcısı Alparslan Ağçakale, okul müdür ve öğretmenleri ile öğrenciler katıldı.

- "Allah bu memlekete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın"

Mardin Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen program, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başladı.

Programda konuşan Mardin Valisi Ömer Faruk Koçak, Mehmet Akif Ersoy'un mücadele dendiğinde ayrı bir yere konulması gereken, daha derin düşünmeyi gerektiren bir dava adamı olduğunu söyledi.

Vali Koçak, "Milletin bağrından çıkan ve onu en iyi seslendiren merhum Mehmet Akif Ersoy'u ve İstiklal Marşı'nın kabulünü tekrar tekrar yad ederek, istiklalimizi ve istikbalimizi güçlendirmek adına bir aradayız" dedi.

Mehmet Akif Ersoy'a sıfat biçerken sadece şair demenin Akif'i anlamak için atılacak bütün adımları eksik bırakacağını ifade eden Koçak, şöyle konuştu:

"Onun şiiri de bir mücadelenin bir davanın şiiridir. Mehmet Akif'in şiirleri okunduğunda görünür ki, karşımızda yaşantısıyla yazdıklarıyla tam bir dava adamı vardır. Her şeyi ile tam bir Müslüman olma gayesinde olan Mehmet Akif'in İstiklal Marşı'nı yazmış olması da Yaradan'ın bir lütfu olarak görünmektedir. O cephe gerisinde millete istiklal şuurunu veren milletin ayağa kalkmasını sağlayan Kurtuluş Savaşı'nı başlatan gizli kahramanların en büyükleridir. Kurtuluş Savaşı yıllarını hepimiz şu veya bu ölçüde okuduk, öğrendik, biliyoruz. Fakat İstiklal Savaşı'nın ne anlama geldiğini iliklerimize kadar ancak merhum Mehmet Akif'le anlamamız mümkün oldu. Bu memleket bölünmedi, bölünmeyecek. İstikbalinden ve istiklalinden hiç feragat etmedi, etmeyecek. Mehmet Akif'in duasına katılarak sözlerimi tamamlıyorum, 'Allah bu memlekete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın.'"

Programa, Vali Koçak'ın yanı sıra, Mardin Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Özel, İl Emniyet Müdürü Lütfullah Uğur Pekcan, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

- Elazığ'da sergi açıldı

Elazığ Nurettin Ardıçoğlu Kültür Merkezinde yapılan anma programı öncesinde, Çanakkale ve Mehmet Akif konulu kitap ve resim sergisinin açılışı yapıldı. Açılışı gerçekleştiren Vali Murat Zorluoğlu, sergiyi gezerek eser ve kitapları inceledi.

Necip Fazıl Kısakürek Anadolu Lisesi tarafından hazırlanan anma programı, saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı.

Necip Fazıl Kısakürek Anadolu Lisesi Müdürü Rüstem Akgün, istiklal şairi Mehmet Akif'in ülkenin içerisinde bulunduğu duruma şiirleri, konuşmaları ve yazıları ile çare arayan bir mütefekkir olduğunu ifade ederek, şiirleriyle de halkı bağımsızlığa ve kurtuluşa hazırladığını ve birçok alanda kurtuluşa öncülük ettiğini belirtti.

Sinevizyon gösterisi, okunan şiirler, Mehmet Akif ve İstiklal Marşı konulu oratoryo ile Necip Fazıl Kısakürek Anadolu Lisesi okul korosu tarafından seslendirilen türkülerin ardından, kompozisyon yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.

Programa, Vali Zorluoğlu'nun yanı sıra Vali Yardımcısı Haluk Çakmak, Belediye Başkan Yardımcısı Karahan Çelik, Milli Eğitim Müdürü Ahmet Bağlıtaş, Kültür ve Turizm Müdürü Tahsin Öztürk ile kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri ve öğrenciler katıldı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.