“İTHALİN BİR AN ÖNCE DURDURULMASI GEREKMEKTEDİR”

“İTHALİN BİR AN ÖNCE DURDURULMASI GEREKMEKTEDİR”
Kırmızı Et Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Nazif Karabulut, düzenlenen basın açıklamasında sektörel sıkıntıları ele alarak yaklaşan Kurban Bayram’ı öncesi vatandaşa tavsiyelerde bulundu. Başkan Karabulut, ithalin durdurulması ve köklü kararları

Kırmızı Et Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Nazif Karabulut, son bir yılda artan döviz kurları nedeniyle üreticinin içinde bulunduğu durumu ele alan bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Özellikle yem fiyatlarında yaşanan yüzde 100’lük artışın ve diğer giderlerdeki artışların üreticinin belini büktüğünü belirten Karabulut, “Hayvancılık sektöründeki sıkıntıların sonu gelmiyor. Son zamanlarda alınan önlemler ne kadar çözüm odaklı olmada kendini tamamlayamıyor. Canlı hayvan ve besilik eksikliklerimizi yurt dışından gelen besilik danalarıyla tamamlıyoruz. Başlıca sorunumuz döviz kuru ve yem artışının besilik hayvanlarında maliyeti yükseltmesi. Bu farkı tamamlama adına iç pazardaki satışımızı dengelememiz lazım. Üreticinin arzusu ESK’nın acilen et fiyatlarına 2 TL zam yaparak piyasadan yetişmiş hayvan kesimi yapmasıdır” dedi.

“BÖYLE GİDERSE ÜRETİM YAPACAK KİMSE KALMAYACAK”

“Kasaplık, canlı hayvan ve et ithalatında ülkemiz, yolgeçen hanına dönmüştür” diyen Karabulut,” Yerli üretici iş yapamaz hale gelmiştir. Yaz sezonu olmasına rağmen üretici hayvanını satamaz duruma gelmiştir. Yarınını göremeyen üretici iş bırakma, sektörden çekilme eğilimi göstermeye başlamıştır. Bu durum böyle devam ederse gelecek yıllarda üretim yapacak kimse kalmayacak. Böyle bir durumda da ülke tamamen dışa bağımlı hale gelir” ifadelerini kullandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Bakan Bekir Pekdemirli’ye seslenen Karabulut, ithalin durdurulması ve köklü kararların alınması çağrısında bulundu.

KURBAN SEÇİMİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR

Yaklaşan Kurban Bayram’ı öncesi vatandaşa uyarılarda da bulunan Başkan Karabulut, “Kurban keseceklerin dikkat etmesi gereken önemli hususlar var. Özellikle kurban alacak kişiler büyükbaş hayvanın 2 yaşını doldurmuş olmasına dikkat etmelidir. Hayvanın önde 2 dişinin olması, hayvanın sağlıklı olması, tüylerinin parlak olması, herhangi bir organında topallık yara bere olmamasına dikkat etmelidirler. Dişi hayvanlarda ise gebelik konusuna dikkat edilmeli ve veteriner hekimden gebe olmadığını gösteren rapor alınması gerekmektedir” diye konuştu. Fiyatlara herhangi bir zam yapılmadığını ve geçen yılla aynı oranda tutulduğunu belirten Başkan Karabulut, fiyatlar hakkında da bilgi verdi.

2 yaşını doldurmuş erkek dana canlı kg fiyatı 22 TL

2 yaşını doldurmuş dişi düve canlı kg fiyatı 21 TL

2 yaş üzeri dişi inek canlı kg fiyatı 19 TL  (Ayşegül Ertul)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.