İzmir Sosyal Güvenlik İl Müdürü Bilgili:

İzmir Sosyal Güvenlik İl Müdürü Bilgili:
"Kayıt dışı çalıştırmaktansa kayıtlı çalıştırmak daha avantajlı, işverenin daha da lehine bir durum bugün kayıt dışı 1 yıllık çalıştırılan işçinin herhangi bir şekilde tespiti halinde işverene yaptırımı yaklaşık 48 bin lira ama bir işçinin 1 yıllık maliye

İZMİR (AA) - İzmir Sosyal Güvenlik İl Müdürü Engin Bilgili, 1 yıl için kayıt dışı işçi çalıştırmanın cezasının 48 bin, sigortalı işçi çalıştırmanın maliyetinin ise 6 bin lira olduğunu ifade ederek, işverenler açısından kayıtlı işçi çalıştırmanın daha avantajlı olduğunu bildirdi.

Bilgili, SGK İl Müdürlüğü'nde düzenlediği basın toplantısında, kurumunun 2015 yılı faaliyetleri hakkında bilgi vererek, İzmir'de 1 milyon 207 bin 574 kişinin aktif sigortalı olduğunu belirtti.

2015 yılında kurumlarına müracaat eden 1 milyon 778 bin kişinin işlemlerini yaptıklarını anlatan Bilgili, vatandaşların daha iyi hizmet alabilmeleri için yatırımlarının sürdüğünü ifade etti.

Bilgili, kayıt dışı istihdamı engelleme noktasında meslek odaları, birlikler ve sivil toplum kuruluşlarıyla bilgilendirme ve seminerler düzenlediklerini anlatarak şunları kaydetti:

"Yaptığımız çalışmalar neticesinde 2015 yılı başında ülkemizde yüzde 32,4 olarak gerçekleşen kayıt dışı istihdam oranı, ilimizde yüzde 27,48 düzeyindedir. İlimizde 2015 yılı içerisinde gerçekleştirdiğimiz denetimler neticesinde 10 bin 776 kişi ve 491 iş yeri kayıt altına alınmıştır. Bize intikal eden ihbar ve şikayetler denetim elemanlarımız tarafından incelenmekte ve yapılan tespitlere göre işverene gerekli yaptırımlar uygulanmaktadır. Şunu ifade etmek istiyorum, kayıt dışı çalıştırmaktansa kayıtlı çalıştırmak daha avantajlı, işverenin daha da lehine bir durum. Bugün kayıt dışı 1 yıllık çalıştırılan bir işçinin herhangi bir şekilde tespiti halinde işverene yaptırımı yaklaşık 48 bin lira ama bir işçinin 1 yıllık maliyeti 6 bin lira gibi bir rakam, dolayısıyla işverenlerimize bunu göz önüne alarak hareket etmelerini öneriyoruz. Bir de yeni asgari ücretle gelen artışları da ilave edersek bu rakam daha da yükseliyor."

- Otomatik icra takibi

İşverenlerin çalışanlarının primlerini yasal süre içerisinde ödememeleri durumunda otomatik icra takibi başlattıklarını aktaran Bilgili, 2015 yılında alacaklarının yüzde 68'ini icra yoluyla tahsis ettiklerini, bu rakamın ise yaklaşık 297 milyon lira olduğunu söyledi.

Bilgili, hastanelerde yapılan işlemlere ilişkin bünyelerindeki 110 doktorun görev yaptığını anlatarak, "Sağlıkla ilgili gelen şikayetlerimiz hastanelerden sorumlu müdürlüğümüz tarafından incelenmekte, 110 çalışann doktorumuz var. Bunların yaptığı incelemeler sonrası gerekli yaptırımlar uygulanmaktadır. Bu yaptırımlar sağlık sözleşmesindeki maddeler doğrultusunda ceza kurullarımız aracılığıyla yapılmaktadır. Şu anda 16 ilin sağlık faturaları buraya intikal etmekte ve burada incelenmekte" dedi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.