Japonlar deprem tecrübelerini öğrencilerle paylaştı

Japonlar deprem tecrübelerini öğrencilerle paylaştı
Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı ve Milli Eğitim Bakanlığı işbirliğinde yürütülen "Okul Tabanlı Afet Eğitimi" projesi kapsamında, Japonlar depremle ilgili tecrübelerini öğrencilere anlattı

ÇANKIRI (AA) - Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı (JİCA) ve Milli Eğitim Bakanlığı işbirliğinde yürütülen "Okul Tabanlı Afet Eğitimi" projesi kapsamında, Japonlar deprem tecrübelerini öğrencilere anlattı.

Çankırı Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı İlkokulunda, JİCA Türkiye Ofisi Başkanı Mayumi Endoh, Türk-Japon ortaklığıyla Çankırı'da kurulan Sumitomo Rubber Ako Lastik Fabrikası yöneticisi Norifumi Fujimoto öğrencilere afet ve deprem konularında bilgiler verdi.

Vali Yardımcısı Hüseyin Demirbaş, açılış konuşmasında, deprem ve doğal afetlere hazırlıklı olmanın önemine değindi.

Japonya'nın aradaki mesafeye rağmen Türkiye'ye çok yakın olduğunu vurgulayan Demirbaş, "Japonya'nın depremle ilgili, diğer afetlerle ilgili tecrübelerini bize aktarması sonucu, okullarımızda Milli Eğitim Bakanlığı ile JİCA tarafından ortaklaşa afet eğitimi yapılmakta." dedi.

Çankırı'nın deprem bölgesinde olduğunu belirten Demirbaş, "Çeşitli oyun ve etkinliklerle çocukların depreme hazırlıklı olmaları konusu anlatılacak. JİCA ile ilk etkinliğimiz ama bundan sonra iş birliğimiz artacak." diye konuştu.

Lastik fabrikası üst düzey yöneticisi Norifumi Fujimoto ise bir süredir Çankırı'da yaşadığını ve bu kenti çok sevdiğini söyledi.

Deprem tecrübelerini anlatan Fujimoto, şunları söyledi:

"Japonya'da bulunan iki fabrikamız depremlerde ciddi anlamda zarar görmüştü. Birinci depremde fabrikalarımızdan bir tanesini kapatmak zorunda kaldık. İkinci depremde ise yaklaşık 2 ay sonrasında tekrar fabrikamızı çalışabilir duruma getirebildik. O yüzden bir deprem olduktan sonra ne tür etkinlikler yapılmalı, bunun için nasıl çalışma yürütülmeli, bunları biliyoruz. O yüzden Türkiye'nin geleceği olan sizlerden de ricam bu eğitimde lütfen incelikleri öğrenelim ve bilincimizi arttıralım."

Mayumi Endoh ise JİCA'nın çalışmaları hakkında bilgiler verdi.

Deprem ve afet eğitimlerine çok önem verdiklerini söyleyen Endoh, "Afet eğitim projesi JİCA faaliyetleri arasında yer tutmakta. Bugünkü etkinlik de JİCA'nın afet eğitim faaliyetlerinin biridir. Burada size eğitim verecek öğretmenler Japonya'da diğer öğretmenlerle birlikte çalışarak bu deneyimi kazandılar. Orada kendilerini geliştirdiler. Bugün onlar bu deneyimlerini sizlerle paylaşacaklar. Sizden eğlenerek afet eğitimi konusunda deneyim kazanacaksınız. Eğlenerek bu etkinliğe katılmanızı bekliyoruz." dedi.

Konuşmaların ardından öğrencilere, çeşitli oyunlar eşliğinde deprem ve afet konularında bilgiler verildi

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.