Japonya'da Atom Bombası Kurbanlarıyla İlgili Karar

Japonya'da Atom Bombası Kurbanlarıyla İlgili Karar
Mahkeme, devletin belirlediği alanın dışında oldukları için 387 kişinin hibakuşa (bombadan etkilenenler) olamayacağına karar verdi

ANKARA (AA) - Japonya'da mahkeme, İkinci Dünya Savaşı'nda Nagazaki'ye atom bombası atıldığında resmi olarak belirlenen alanın dışında bulunan 387 kişinin atom bombası kurbanı olmadığına hükmetti.

Kyodo'nun haberine göre, 1945'te Nagazaki'ye atom bombası atıldığında 12 kilometre çapındaki bölgede bulunan 387 kişi, hibakuşa (bombadan etkilenenler) olarak tanımlanma başvurusunda bulundu.

Mahkeme, davacıların, devletin belirlediği doğudan batıya 7 kilometre, kuzeyden güneye 12 kilometre uzunluğundaki oval alanda bulunmadıkları gerekçesiyle hibakuşa olarak nitelenemeyeceklerine karar verdi.

Hibakuşa olarak tanımlanmayan ancak bombanın etkilediği 12 kilometre çapındaki alanda bulunan bu kişiler, resmi olarak "bombayı deneyimleyenler" olarak tanımlanıyor.

Nagazaki'de bu şekilde tanımlanan 6 bin 278 kişi yaşıyor.

Devlet hibakuşalara sağlık yardımını da içeren kapsamlı bir tazmin sağlarken bu kişilere sağlamıyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.