Kaçak Silahların Gölgesinde Nijerya

Kaçak Silahların Gölgesinde Nijerya
BM'ye göre, Sahra Altı ülkelerdeki 500 milyon yasa dışı silahın 350 milyonu Nijerya'da bulunuyor- Nijerya Bayero Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Garba:- "Nijerya'da güvenlik güçlerinin yeteri kadar önlem alamaması ve sınır güvenliğinin zayıf olması neden

ABUJA (AA) - GÖKHAN KAVAK/MUTTASIR USMAN - Sahra Altı Afrika ülkelerindeki 500 milyon kaçak silahın yaklaşık 350 milyonunun bulunduğu Nijerya'da uzmanlar, yasa dışı silahlarla mücadelede hükümetin daha fazla adım atması çağrısında bulunuyor.

Nijerya'da kolay temin edilebildiği için birçok örgüt ya da silahlı grup bu silahları elde edebiliyor. Ülkenin kuzeyindeki Boko Haram örgütü ile güney eyaletlerde faaliyet gösteren Nijer Delta militanları bu silahlar ile birçok saldırı düzenleyebiliyor. Bazı eyaletlerde yaşanan otlak çatışmaları yasa dışı silahlar nedeniyle daha büyük ve kanlı hale geliyor.

Nijerya İçişleri Bakanı Abdulrahman Dambazau da kısa süre önce ülkede yaklaşık 350 milyon kayıt dışı silah bulunduğunu ve bu durumun ülke güvenliği açısından tehlike arz ettiğini açıklamıştı.

Nijerya Bayero Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Halid Garba, Nijerya'daki yasa dışı silahlar hakkında AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Prof. Garba, "Nijerya'da güvenlik güçlerinin yeteri kadar önlem alamaması ve sınır güvenliğinin zayıf olması nedeniyle birçok yasa dışı silah kolayca temin edilebilmektedir. Bu silahların arasında el bombaları, tüfekler ve farklı askeri mühimmatlar bulunmakta. Bu durum bizi endişenlendirmekte." dedi.

Nijerya gümrük güvenliği ekipmanlarının bazı bölgelerde yeteri kadar teknolojik altyapıya sahip olmadığını vurgulayan Prof. Garba, "Birçok gümrük bölgesinde ülkeye giriş yapılan malların kontrolü için yeteri kadar iyi ekipman bulunmamakta. 21. yüzyılda gümrüklerimizin bu ekipmanları kullanmamaları ve sorunların devam etmesi üzüntü verici." ifadelerini kullandı.

Ülkenin en büyük liman şehri Lagos'taki Tin-Can Adası'nı örnek gösteren Prof. Garba, "Bu adadaki gümrük güvenliği birkaç güvenlik cihazı ile yapılmamalı, o gümrük kapısında birçok tarayıcı olmalı. Silah girişinin engellenebilmesi için liman ya da sınır kapısından giriş yapan her konteynır ya da araç taranmalı." diye konuştu.

- Yasa dışı silahların bir kısmı terörist örgütlerin eline geçiyor

Prof. Garba, ülkedeki silahlı gruplar ile mücadelede öncelikle yasa dışı silahların kontrol altına alınması gerektiğini vurgulayarak "Nijerya'da kolay temin edilebildiği için ülkede faaliyet gösteren terörist ve silahlı gruplar silah trafiğinden faydalanıyor. Ülkeye yasa dışı yollarla giren silahların bir kısmı bu örgütlerin eline geçiyor." değerlendirmesinde bulundu.

Nijerya hükümetinin yasa dışı silahlara karşı önlem alması gerektiğinin altını çizen Prof. Garba, "Hükümet yasa dışı silahlar ile mücadeleyi gözden geçirmeli, güvenlik kontrolleri arttırılmalı ve bu suçu işleyenler belirlenerek cezalandırılmalı." ifadelerini kullandı.

Prof. Garba, yasa dışı silah kullananların ağır cezalara çarptırılması gerektiğine işaret etti.

- Devlet Başkanı Buhari'den mücadele emri

Kano Eyalet Polisi Halkla İlişkiler Müdürü İbrahim İdris de silahlarla işlenen suçlarda ciddi oranda artış yaşandığını vurguladı.

Kaçak silahlara karşı önlem alınması noktasında Devlet Başkanı Muhammed Buhari'nin emir verdiğini hatırlatan İdris, "2012 yılından bu yana yasa dışı silahlar ile işlenen suçlarda yüzde 78 oranında artış görüldü. Güvenlik güçlerinin ülkedeki bu soruna karşı etkili adımlar atmasını umuyoruz. Şu andaki yasalara göre, yasa dışı silah bulunduran bir kişinin gözaltına alınarak yargılanması mümkün." diye konuştu..

İdris, ülkenin güneyinde yer alan petrol bölgesindeki militanların ve Boko Haram örgütü üyelerinin çok sayıda silaha sahip olduğunu belirterek, bu örgütlerle mücadelede yasa dışı silahların kontrolünün sağlanmasının önemli bir adım olacağını vurguladı.

Birleşmiş Milletler (BM) Afrika'da Barış ve Silahsızlanma Merkezi (UNREC) Müdürü Olatokounbo Ige, Nijerya'nın başkenti Abuja'da düzenlenen bir konferansta, Sahra Altı ülkelerde 500 milyon yasa dışı silah bulunduğunu ve bunun 350 milyonunun Nijerya'da bulunduğunu açıklamıştı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.