Kadınların Mesleki Eğitimi Ve Kadın İstihdamı Sempozyumu

Kadınların Mesleki Eğitimi Ve Kadın İstihdamı Sempozyumu
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Kaya:- "Mesleki eğitimde önemli bir rolü bulunan meslek yüksekokullarında bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik alanlarının kız öğrenciler tarafından daha fazla tercih edilmesi için önümüzdeki dönemde çalışmalar yapm

ANKARA (AA) - Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, meslek yüksekokullarında bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik alanlarının kız öğrenciler tarafından daha fazla tercih edilmesi için önümüzdeki dönemde çalışmalar yapılması gerektiğini bildirdi.

Kaya, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanlığı'nda düzenlenen "Kadınların Mesleki Eğitimi ve Kadın İstihdamı Sempozyumu"nda yaptığı konuşmada, ekonomik büyüme ve sürdürülebilir kalkınmanın tüm ülkeler için önemli bir hedef olduğunu belirterek, bu hedefe, kadınların katkısını almadan ulaşmanın mümkün olmadığını ifade etti.

Son 15 yılda reform niteliğinde adımlar atıldığını, bunun için anayasal ve yasal düzenlemeler yapıldığını hatırlatan Kaya, temel politikalarını kadının toplumsal statüsünün güçlendirilmesi, kadın-erkek fırsat eşitliğinin sağlanması, kadına yönelik şiddet ve istismarın ortadan kaldırılması doğrultusunda sürdürdüklerine değindi.

Kadınların başta eğitim ve istihdam olmak üzere toplumsal hayatın her alanında etkin ve güçlü bir biçimde yer almalarında hükümetleri döneminde önemli mesafeler kat ettiklerine işaret eden Kaya, "Kadının güçlü olduğu bir ülkede, aile ve toplum da güçlü olur. Cumhuriyetimizin 100. kuruluş yıl dönümüne hazırlanırken 'güçlü kadın, güçlü aile, güçlü toplum' hedefiyle çalışmalarımıza devam ediyoruz." dedi.

Bakan Kaya, üç eksende hazırlanan eylem planları ile kadının güçlenmesi, kadına yönelik şiddetin önlenmesi ile erken yaşta ve zorla evliliklerle mücadele konularında önemli mesafeler aldıklarını belirterek eylem planlarına ilişkin bilgi verdi.

"Ülkemizin, bilgi teknolojileri ve inovasyon merkezli yeni dönem küresel ekonomide hak ettiği yeri alabilmesi için başta bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik alanlarında olmak üzere yükseköğrenim gören insan kaynağımızı güçlendirmek durumundayız." ifadesini kullanan Kaya, mesleki ve teknik eğitimin geliştirilmesine yönelik oluşturulacak stratejiler ve politikaların önemine değindi. Kaya, mesleki ve teknik eğitimin, hızla değişen bilgi, teknoloji, üretim yöntemleri ile iş hayatındaki gelişmelere uyumlu olmasının gerekli olduğunu belirtti.

- "Eğitim almak cazip hale getirilmeli"

Kaya, Türkiye'de kadın istihdamının arttırılmasında kız çocuklarının mesleki eğitim veren kurumlarda eğitim almasının daha cazip hale getirilmesinin de son derece önemli olduğunu söyledi.

Bakanlık ile Yükseköğretim Kurulu Akademide Kadın Çalışmaları Birimi işbirliğinde gerçekleştirilen "Meslek Liseleri ve Meslek Yüksekokullarından Mezun Olan Genç Kızların İşsizlik Sorunu ve Çözüm Önerileri" çalışmasına ilişkin bilgi veren Kaya, meslek yüksekokullarındaki kız öğrencilerin eğitim sürecinde, mezun olduktan sonra iş gücü piyasasına girişte ve çalışma hayatı boyunca yaşadıkları sorunları ve ilerideki süreçte atılabilecek adımları değerlendirdiklerini belirtti.

Önlisans düzeyindeki toplam öğrenci sayısı içinde, kız öğrenciler tarafından en az tercih edilen alanların sırasıyla mühendislik, imalat ve inşaat, bilgi ve iletişim teknolojileri ile doğa bilimleri, matematik ve istatistik alanları olduğuna işaret eden Kaya, "Mesleki eğitimde önemli bir rolü bulunan meslek yüksekokullarında bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik alanlarının kız öğrenciler tarafından daha fazla tercih edilmesi için önümüzdeki dönemde çalışmalar yapmamız gerekiyor. Üreten, dünyayla rekabet edebilen yaratıcı bir toplum olmanın yolu, fen ve matematik eğitiminin teknoloji ve mühendislikle entegre edilmesiyle doğrudan ilişkili." diye konuştu.

- "Ally For Future" programı

Bakan Kaya, Türkiye'de aynı zamanda okuryazar olmayan veya düşük eğitim düzeyindeki kadınların da iş gücü piyasasında yer almasının önemli olduğunu ifade etti.

Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerinde Aile Destek Merkezleri (ADEM) açtıklarını vurgulayan Kaya, çalışmalarla kadınların, kız çocuklarının toplumsal hayatın içinde daha etkin bir şekilde rol almalarını amaçladıklarını dile getirdi. Kaya, ADEM'leri görmeye davet ettiği akademisyenlerden, çalışmalarına yön vermelerini ve katkı sunmalarını istedi.

Kadının iş hayatındaki yerinin yanı sıra dünya siyasetine yön verecek noktalarda karar mekanizmalarında bulunmasının da önemli olduğunu belirten Kaya, İslam İşbirliği Teşkilatı Kadın İstişari Konsey çalışmaları çerçevesinde geçen Kasım ayında İslam coğrafyasında bir ilk olan "Ally For Future" Genç Kadınlar Liderlik Programını düzenlediklerini söyledi.

Kadın İstişari Konseyinin dünyadaki Müslüman kadınlar için yeni bir umut ve önemli bir platform olduğuna dikkati çeken Kaya, "Ally For Future" programınında genç lider adaylarının yeni kardeşlikler inşa ederken, kariyerleri için önemli tecrübeler edindiklerini bildirdi.

- "Kudüs bizim onurumuzdur"

Bakan Kaya, şunları ifade etti:

"Trump yönetiminin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak ilan etmesinden sonra bizim genç kadın liderlik eğitimimize katılan kadınlarımız da tek yürek ve tek ses olarak Kudüs konusunda dünyaya çok güçlü bir mesaj verdiler. Bir kez daha Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Trump’ın ve yönetiminin uluslararası hukuku hiçe sayan ve vicdanları yaralayan kararını yok saydığımızı ve Türkiye olarak reddettiğimizi ifade etmek istiyorum. Kudüs bizim onurumuzdur, ortak davamızdır ve kırmızı çizgimizdir."

Bugün İstanbul'da Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın liderliğinde gerçekleştirilen zirveden çok önemli sonuçlar çıkmasını beklediğini aktaran Kaya, İslam dünyasının tek yürek Kudüs'ü sahipleneceğine ve sorunun çözülmesi için sonuç ortaya koyacağına inandığını kaydetti.

Programa, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Öznur Çalık, TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu (KEFEK) Başkanı Radiye Sezer Katırcıoğlu ve bazı milletvekilleri katıldı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.