"Kafkas keleri" Ağrı Dağı'nda görüntülendi

"Kafkas keleri" Ağrı Dağı'nda görüntülendi
Nadir görülen sürüngenlerden Kafkas keleri, Anadolu Ajansı ekibince Ağrı Dağı'nda görüntülenmesinin ardından Iğdır Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü envanterine girdi- Orman ve Su İşleri Iğdır Şube Müdürü Türkoğlu:- "Bu tür, burada ilk kez görüntülen

IĞDIR (AA) - BÜLENT MAVZER - Nadir görülen sürüngenlerden Kafkas keleri, Ağrı Dağı Milli Parkı'nda Anadolu Ajansı ekibi tarafından görüntülendi.

Haber çalışması için Ağrı Dağı'nda bulunan AA ekibi, Kafkas keleriyle karşılaştı. Keleri görüntüleyen ekip, Iğdır Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü yetkilileriyle irtibata geçti.

Türkiye'de genellikle Doğu Anadolu Bölgesi'nde bulunan Kafkas kelerinin Ağrı Dağı'nın 2 bin 500 rakımında yaşayan türü, çekilen fotoğraf ve görüntüler sayesinde Iğdır Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü envanterine girdi.

Orman ve Su İşleri Iğdır Şube Müdürü Mete Türkoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, nadir görülen bir tür olan Kafkas kelerinin, Türkiye'de Kars, Ardahan, Iğdır ile Van'ın yüksek rakımlı ve kayalık bölgelerinde görülebileceğini söyledi.

Kelerin boyunun 35 santimetreye kadar uzadığını anlatan Türkoğlu, "Genelde bunlar böcek ve örümcekle beslenen bir türdür. Derisi hafif dikensi ve gri olmaktadır. Yuvarlak kafalı olan bu türün duyma yeteneği de vardır. Bunların üreme zamanı, nisan ve temmuz arasında olmaktadır. Doğaya 2 ile 14 yumurta bırakarak kayalık alanda soylarını sürdürmektedirler." dedi.

AA ekibinin çektiği görsellerle bu türün kayıt altına alındığını belirten Türkoğlu, "Bu tür burada ilk kez görüntülenmiş oluyor. Bu tür, genelde 3 bin rakımlık kayalık alanda yaşamaktadır. Ağrı Dağı, yüksek rakımlı ve taşlık bir dağ. Bu durum, bu tür için iyi barınma imkanı sunmaktadır." diye konuştu.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.