Kahire'deki "Kudüs'e Yardım Konferansı"

Kahire'deki "Kudüs'e Yardım Konferansı"
Başkent Kahire'de düzenlenen "Kudüs'e Yardım Konferansı"nda "Kudüs'ün Filistin'in ebedi başkenti olarak ilan edilmesi" çağrısında bulunuldu

KAHİRE (AA) - Mısır'daki Ezher Kurumu tarafından başkent Kahire'de organize edilen Kudüs'e Yardım Konferansı'nda, Kudüs'ün "Filistin'in ebedi başkenti ilan edilmesi" çağrısı yapıldı.

ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma kararıyla ilgili gelişmelerin değerlendirilmesi amacıyla düzenlenen konferansın sonuç bildirgesinde tavsiye niteliğinde bazı kararlar alındı.

Kudüs'ün, Arap kimliğine ve Müslümanlar ile Hristiyanlar için taşıdığı kutsiyete vurgu yapılan bildirgede, "Kudüs'ün bağımsız Filistin'in ebedi başkenti olarak ilan edilmesi ve uluslararası düzeyde tanınması için çalışma" çağrısı yapıldı.

Ezher'in, "2018'in Kudüs yılı olması" önerisinin kabul edildiği bildirgede, Arap ve İslam dünyasındaki karar alıcılar, "Filistin meselesine zarar verecek bir eylemde bulunmadan ve İsrail ile ilişkileri normalleştirmeden" Kudüs'e destek olmaya çağrıldı.

Bildirgede, Trump'ın söz konusu kararının kesin bir dille reddedildiği vurgulanırken, bu kararın durdurulması ve buna karşı kamuoyu oluşturmak için derhal harekete geçilmesi istendi.

Bildirgede ayrıca, İsrail'in Filistin toprakları üzerindeki işgalinin sona ermesi için hükümetler ve halk düzeyindeki tüm imkanların seferber edilmesi talep edildi.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreteri Yusuf bin Ahmed, Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt, Ezher Şeyhi Ahmed et-Tayyib ve Mısır Kıpti Kilisesi lideri Papa 2. Tavadros gibi önemli isimlerin yanı sıra 86 uluslararası kuruluşun temsilcilerinin katıldığı Kudüs'e Yardım Konferansı dün başlamıştı.

ABD Başkanı Trump, BM Güvenlik Konseyinin 1980'de İsrail'in Doğu Kudüs'ü ilhak ederek başkent ilan etmesini geçersiz sayan 478 sayılı kararına rağmen, 6 Aralık 2017'de Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanıdığını açıklamıştı.

Trump ayrıca, ülkesinin Tel Aviv'deki büyükelçiliğinin Kudüs'e taşınması konusunda hazırlıklara başlaması için Dışişleri Bakanlığına talimat verdiğini de söylemişti.




Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.