Kamplardaki Suriyelilere "aile" eğitimi

Kamplardaki Suriyelilere "aile" eğitimi
Çadır ve konteyner kentlerde bulunan geçici koruma statüsündeki Suriyelilere aile hayatının anlatıldığı "Aile Eğitim Programı", 2016 sonuna kadar 10 kampa daha yaygınlaştırılacak- Suriyeli eğiticiler, kamplarda 25'er kişilik gruplara "hayatın ilk çeyreği

ANKARA (AA) - MERVE YILDIZALP - Suriye'deki iç savaş nedeniyle evlerini terk ederek Türkiye'deki kamplarda hayatlarını sürdüren sığınmacılara Arapça olarak verilen "aile" eğitimleri yaygınlaştırılacak.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca yürütülen Aile Eğitim Programı (AEP), Aile Eğitimi ve Danışmanlık Hizmetleri Daire Başkanlığı, UNICEF Türkiye Temsilciliği ve Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) işbirliğinde, çadır kent ve konteyner kentlerde geçici koruma altındaki Suriyelilere uygulanmaya devam ediliyor.

Aile Eğitim Programı'ndaki modüller arasında "hayatın ilk çeyreği", "evlilik ve aile hayatı", "aile yaşam becerileri", "okul aile ilişkileri", "sağlıklı yaşama ve hastalıklardan korunma", "üreme sağlığı" ile "sağlıklı annelik ve ilk yardım" konuları yer alıyor. Eğitim, Suriyeli eğiticiler tarafından Arapça olarak veriliyor.

Proje ile eğiticilerin, günlük hayatlarına geri dönmeleri sürecinde kapasitelerini fark etmeleri ve güçlenmeleri hedefleniyor. Ayrıca verdikleri eğitim karşılığında UNICEF Türkiye Temsilciliği tarafından ödenen ders ücretleri, Suriyeli eğiticilerin ekonomik olarak ayakta kalabilmelerine de destek sağlıyor.

Bu kapsamda pilot çalışma olarak, Kilis Elbeyli ve Adana Sarıçam barınma merkezlerinden belirlenen Suriyeli eğiticilere yönelik ilk eğitici eğitimi Adana'da gerçekleştirildi. Nizip-1, Nizip-2, Islahiye, Karkamış, Harran, Akçakale, Öncüpınar, Ceylanpınar, Viranşehir ve Cevdetiye barınma merkezlerinden belirlenen Suriyelilere yönelik eğitici eğitimleri de tamamlandı.

- Eğitimler izleniyor

Eğitici eğitimlerinin ardından 12 barınma merkezinde halk eğitimlerine başlandı ve bugüne kadar 105 Suriyeli eğitici yetişti. Eğiticiler, belirlenen 31 konuda kamplarda ortalama 25'er kişilik gruplara eğitim vermeye devam ediyor.

Halk eğitimleri, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve AFAD yetkilileri tarafından izlenerek rapor ediliyor. Gelen raporlarda tespit edilen yeni ihtiyaçlara yönelik planlamalar Aile Eğitimi ve Danışmanlık Hizmetleri Daire Başkanlığınca yapılıyor. Aile eğitimleri için 2016 yılı sonuna kadar 10 kampa daha ulaşılması hedefleniyor.

- AEP hakkında

Aile Eğitim Programı (AEP) ailelerin, aile eğitimiyle ilgili temel ihtiyaçları dikkate alınarak geliştirilmiş, 5 alanda toplam 26 modülden oluşuyor.

AEP, sağlıklı, mutlu ve müreffeh ailelerin oluşması için ailelerin eğitim, hukuk, iktisat, medya ve sağlık alanlarındaki hizmetlerden daha etkili biçimde yararlanmalarına, aile içi süreçlerini işlevselleştirerek aile yaşam kalitelerinin artmasına, karşılaşabilecekleri çeşitli risklere yönelik önlemler almalarına katkıda bulunmayı amaçlıyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.