Kangal koyununa talep artıyor

Kangal koyununa talep artıyor
TİGEM'e bağlı Ulaş Tarım İşletmesi Müdürlüğünde yetiştirilen, diğer ırklara göre yüzde 35-40 daha iri ve yağsız ete sahip Kangal Akkaraman koyununa talep fazlalaşınca damızlık üretimi geçen yıla göre yüzde 50 artırıldı- Ulaş Tarım İşletmesi Müdür Yardımcı

SİVAS (AA) - ÖNDER FELEK / ÇETİN KARAÇOBAN - Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğüne (TİGEM) bağlı Ulaş Tarım İşletmesinde yetiştirilen, diğer ırklara göre yüzde 35-40 daha iri ve yağsız ete sahip, iri kuyruklu Kangal Akkaraman koyununa talep fazlalaşınca damızlık üretimi geçen yıla göre yaklaşık yüzde 50 artırılarak, bin 500'e çıkarıldı.

Ulaş Tarım İşletmesi Müdürlüğünde, saf ırkların bozulmadan gelecek nesillere ulaştırılmasının hedefiyle Kangal Akkaraman koyunları yetiştiriliyor. Modern ağıllarda doğal ortamda yetiştirilen Kangal Akkaraman koyunları, özellikle iri cüsseleriyle dikkati çekiyor.

Diğer ırklara göre, daha az yağlı ve lezzetli ete sahip olduğu belirtilen damızlık Kangal Akkaraman ırkına, son yıllarda talep gittikçe artıyor. Ulaş Tarım İşletmesi de artan talebe cevap verebilmek için bu yıl koç ve toklu üretiminde yüzde 50'ye yakın artış gerçekleştirdi.

Ulaş Tarım İşletmesi Müdür Yardımcısı Yıldıray Çil, AA muhabirine yaptığı açıklamada, işletmenin ortalama 11-12 bin koyuna yetecek ağıl kapasitesine sahip olduğunu belirtti.

İşletmede yetiştirdikleri Kangal Akkaraman ırkının çok yoğun talep gördüğünü dile getiren Çil, vatandaşlara daha fazla damızlık verebilmek için hem ikizlik oranını artırmaya hem de kuzulardaki koruyucu önlemleri üst düzeyde almaya gayret gösterdiklerini ifade etti.

Dezenfeksiyona ve aşılamaya çok önem verdiklerini anlatan Çil, "Koç katımından önce dişi hayvanda yumurtlamayı güçlendirecek selenyum uygulamalarını yapıyoruz. Bu şekilde üretim yapmaya çalışıyoruz. Bugüne kadar sattığımız damızlıklardan kesinlikle bir şikayet olmadı, çok memnun kalındı. Şeceresi belli, genetiği düzgün damızlık erkek koçlarımızdan alanlar, sürülerinin çok daha iyi yere geldiğini görecekler." dedi.

- Ortalama koyunlardaki ağırlıklar 70-75 kilogram

Çil, ırk hakkında şu bilgileri verdi:

"Kangal Akkaraman iri cüsseli bir ırk. Erkeklerde burun yapısı kavisli, kafası büyük, gözleri canlı. Göz etrafında siyahlık istenmez. Ayak yapısı çok düzgündür. Kalça genişliği fazladır. Kuyruk yapısı çok iri. Ortalama koyunlardaki ağırlıklar 70-75 kilogram. Diğer ırklara göre yaklaşık yüzde 35-40 daha iri cüsseye sahip. Fiyat olarak yüzde 10 fazlalığı vardır. Et kalitesi çok iyi. Vücudundaki yağın büyük çoğunluğu kuyrukta toplandığı için eti fazla yağlı değildir. Et lifleri arasında yağ liflerinin dengelenmiş dağılımı çok özeldir, et kalitesi çok yüksek bir ırktır."

Yavru atan, özelliğini kaybeden ve kısır kalanları ihaleyle canlı kilogram ağırlığı üzerinden satışa çıkardıklarını anlatan Çil, bunların yerine bin 400 civarında toklu kattıklarını söyledi.

Çil, artan talep nedeniyle geçen seneye göre damızlık hayvan sayısının yüzde 45-50 artırıldığına dikkati çekerek, "Geçen yıl 970 baş erkek toklu ve koç satışımız vardı. Bu sene bin 500 baş civarında satışımız olacak. Türkiye genelinde talep bir hayli fazla. Özellikle erkek materyal konusunda çok fazla." diye konuştu.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.