Kanseri Sevgiyle Yendi

Kanseri Sevgiyle Yendi
İzmir Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tedavi gören lösemi hastası Keramettin Ok, eşi Sevim Hanımın desteği ve sevgisiyle hastalığı yenmeyi başardı.

İzmir Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tedavi gören lösemi hastası Keramettin Ok, eşi Sevim Hanımın desteği ve sevgisiyle hastalığı yenmeyi başardı.
Kemoterapiye başlamadan önce kendi kök hücreleri alınarak özel bir yöntemle dondurulan ve kemoterapinin ardından yapılan başarılı nakille sağlığına kavuşan Ok, “Eşim bana bir bebek gibi baktı. Onun sayesinde başaracağıma inandım, öyle de oldu” dedi.
İzmirli Keramettin Ok, bir buçuk yıl önce bel ağrısı çekmeye başladı. İlk başta bunun fizik tedaviyle geçebileceğini düşünse de ağrıları gün geçtikçe arttı. Gittiği tedavi merkezinde çekilen MR’ın ardından Ok’a dahiliye ve onkoloji uzmanları ile görüşmesi tavsiye edildi. Bunun üzerine İzmir Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin yolunu tutan Keramettin Ok’un ileri derecede böbrek yetmezliği çektiği; ayrıca kandaki kalsiyum oranın da hayatını tehlikeye sokacak seviyede olduğu ortaya çıktı. Acilen hematoloji kliniğine yatırılan Ok’a, yapılan tetkik sonucunda kan kanseri teşhisi kondu. Ancak, hastalığın henüz kemik iliğini ele geçirmediğini fark eden doktorları, hastadan aldıkları kök hücreleri özel bir yöntemle dondurdu, kemoterapi tedavisine başladı. Altı ay kemoterapi alan Ok, ardından özel bir hastanede kendi kök hücreleriyle yapılan nakille lösemiden kurtuldu. Bu süreçte eşi Sevim Ok’un desteğiyle bir an bile olsun ölümü düşünmediğini anlatan Ok, “2,5 sene önce babamı kanserden kaybettim. Hastalığımı öğrendiğimde durumun ciddiyetini anladım ve bir şekilde hayata tutunmam gerektiğini fark ettim. Eşim bana çok moral verdi. Çok şükür hastalığı yendim. İnanmak başarmanın yarısıdır, bu hastalığa yakalanan herkesin öncelikle bunu bilmesi lazım” diye konuştu.
İzmir Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi İç Hastalıkları Kliniği Eğitim Görevlisi Doç.Dr. Oktay Bilgir de hayati risk oluşturan bir kanseri başarıyla tedavi ettiklerini, hastanın şu an günlük hayatını sürdürdüğünü söyledi. Ok’un düzenli olarak kontrollere geleceğini belirten Doç.Dr. Bilgir, şöyle konuştu: “Multipl Myelom hastalığı kemik iliğinde plazma hücresi adı verilen, hücre grubunun artışı ile seyreden habis bir hastalıktır. Bir tür kemik iliği kanseridir. Bu hastalıkta kansızlık, böbrek yetmezliği, iskelet sistemi bulguları ve kanda elektrolit bozuklukları görülebilir. Keramettin Ok da ileri derecede böbrek yetmezliği ve kanda kalsiyum değeri yüksekliği ile birlikte, ileri derecede kansızlık saptanması üzerine hastanın hematolojik hastalıklardan multipl myelom hastalığı olabileceği düşünülerek acil servisten hematoloji kliniğine yatışı yapıldı. Hastanın diyaliz hastası sınırında böbrek yetmezliği ve kalbi tehdit edebilecek yani hayati risk oluşturacak kalsiyum yüksekliği mevcuttu. Kalsiyum ve böbrek yetmezliğine yönelik tedaviye başladık, bir yandan da düşündüğümüz kemik iliği kanserine yönelik tanısal işlemleri gerçekleştirdik multipl myelom tanısı koyduktan sonra hastalığa yönelik kemoterapiye başladık. Başlangıçta böbrek yetmezliği fazla olduğundan kendinden kemik iliği nakli için uygun değildi ve hasta kalsiyumun çok yüksek olduğu dönemde kaybedilebilirdi. Yaklaşık 6 ay süren tedavinin ardından hastanın tüm değerleri normale geldi ve kanda ve kemik iliğinde kötü huylu kanser hücresi kalmayınca merkezimizde kemik iliği nakli yapılmadığı için dış merkeze yönlendirdik. Hastamızın kemik iliği nakli öncesi kan testleri normaldi, kansızlığı ve böbrek yetmezliği tamamen düzelmişti, kendinden kemik iliği nakli de çok başarılı geçti.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.