Kararan hayatlarını güneş enerjisi ile aydınlatıyorlar

Kararan hayatlarını güneş enerjisi ile aydınlatıyorlar
Başkentte memurluk yapan Ansi:- "Karanlıktan güneş enerjisi sistemini kurarak kurtulduk. Şimdiye kadar mum ışığında ders çalışan çocuklar, sınavlara artık rahatlıkla hazırlanabilirler"

SANA (AA) - ZEKERİYA EL-KEMALİ- Yemen halkı, hükümet güçleri ile Husiler ve devrik lider Ali Abdullah Salih yanlıları arasında devam eden şiddetli çatışmalar nedeniyle bir yıldan beri kesilen elektrik ihtiyacını güneş enerjisinden elde etmeye çalışıyor.

Başkent Sana'da kuaför salonu işleten Muhammed el-Badani AA muhabirine, ülkedeki çatışmalar nedeniyle elektriklerin kesilmesinin ardından işsiz kalan ve ailelerine bakamayan küçük işletme sahibi yüzlerce Yemenli gencin, çareyi güneş enerjisinden elde edilen elektrik sistemlerinde bulduğunu belirtti.

Sıkıntının başladığı ilk aylarda komşusundan elektrik almaya çalışarak, kuaför salonunu işletmeye devam ettiğini ancak bunun kendisine tam çözüm getiremediğini ifade eden Badani, güneş enerjisi sistemleri ile elektrik elde ettikten sonra artık çocuklarına rahatlıkla bakabileceğinden emin olduğunu söyledi.

Elektrik ihtiyacını gideren bu sistemin kendisine 700 dolara mal olduğunu ve bu rakamın kendisi için çok yüksek olduğunu vurgulayan Badani, "700 doların çok para olduğu doğru. Ancak işsiz kalmaktan kurtuldum. Elektriklerin kesilmesiyle bu caddede bulunan onlarca işyeri kapandı" diye konuştu.

Başkentte memurluk yapan Abdurrakib el-Ansi de şu anda düşündükleri tek konunun ışığı görmek olduğuna dikkat çekerek, "Birkaç ay yaşadığımız karanlıktan güneş enerjisi sistemini kurarak kurtulduk. Şimdiye kadar mum ışığında ders çalışan çocuklar, sınavlara artık rahatlıkla hazırlanabilirler" dedi.

Güneş enerjisi sistemlerinin en çok başkent Sana ve İbb kentinde yaygınlaştığını dile getiren Ansi, gece saatlerinde, depoladıkları elektrikten daha fazla yararlanmak için tasarruflu düşük vatlı ampuller kullandıklarını aktardı.

Elektrik mühendisi Marib el-İmari ise güneş enerjisinin, Yemen'de yaşanan elektrik sorununa tam çözüm getiremeyeceğine dikkati çekerek, "Aydınlatma ve basit cihazları çalıştırmak için kısmi ve geçici bir çözüm olabilir. Bu sistemin genel sorunu giderebilmesi için milli büyük bir projeye dönüştürülmesi gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Uzmanlar, Yemen'in coğrafi konumu dolayısıyla güneş enerjisi sistemleri için ciddi projelerin hayata geçirilebileceğini öngörüyor.

Yemen'de ''Arap Uyanışı'' etkisiyle 2011 yılının başlarında dönemin Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih'in 33 yıllık yönetiminin sonlanması için ''halk ayaklanmaları'' başlatılmıştı. Sana'dan başlayan ve tüm ülkeye yayılan ''değişim'' rüzgarı ile birçok olay yaşanmış ve Aralık 2011'de Salih'in yetkilerini yardımcısı Abdurabbu Mansur Hadi'ye devretmesiyle 2 yıllık geçiş süreci başlatılmıştı. Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ve Birleşmiş Milletler (BM) desteğiyle başlatılan geçiş süreci Husiler'in müdahalesiyle tamamlanamadı.

Yemen'de birçok bölge, Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçlerinin de havadan ve karadan destek verdiği hükümet yanlısı güçlerle Husi Ensarullah hareketi ve devrik lider Ali Abdullah Salih yanlıları arasındaki çatışmalara sahne oluyor.

Yemen'de, Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri geçen yıl 26 martta, ülkede yönetime bağlı birliklerle çatışan Husilerin ilerleyişini durdurmak için operasyon başlatmıştı.

Operasyonun yanı sıra Husiler ve onlara destek veren devrik lider Salih yanlıları ile yönetim yanlısı gruplar arasındaki çatışmalar, ülkenin çeşitli kentlerinde devam ediyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.