KARATAY BELEDİYESİ ALZHEİMER GÜNDÜZ YAŞAM MERKEZİ

KARATAY BELEDİYESİ ALZHEİMER GÜNDÜZ YAŞAM MERKEZİ
Sosyal sorumluluk projeleri ile dikkatleri üzerine çeken Karatay Belediyesi, Türkiye'de bir ilke imza atarak Konya’ya Alzheimer Gündüz Yaşam Merkezi'ni kazandırdı.

Unutkanlık hepimizin zaman zaman yaşadığı bir sorundur. Fakat unuttuklarımızı hatırlamamız uzun sürmez. Genelde stresli iş ortamı, uykusuzluk, yorgunluk gibi faktörlerden kaynaklandığı düşünülür. Bunlar basit unutkanlıklardır. Yani gündelik yaşamımızı etkileyen ciddi bir problem değildir. Alzheimer ise yaş ilerledikçe unutkanlıkla ortaya çıkan; hafıza, konuşma gibi durumlarda sorunlar yaşanan, günlük yaşamın gerektirdiklerini uygulayamama gibi problemlere yol açan bir hastalıktır.

Geri dönüşü olmayan ve ilerleyen bir hastalık olan alzheimer, halk arasında bunama olarak bilinir. Beynin fonksiyonlarında bozukluk vardır. Hastanın düşünmesinde sorun ortaya çıkar. Sıklıkla 65 yaşın üzerindeki kişilerde görülüyor. Yapılan araştırmalar, 65 yaşın üstündeki, ortalama her 15 kişiden birinde bu hastalığın görüldüğünü ortaya koymuştur. 80-85 yaşın üzerindeki, her iki kişiden birinde alzheimer görülmektedir.

Dünyada 20 milyondan fazla alzheimer hastası vardır. Bu hastaların yaklaşık 300 bini ise ülkemizdedir. Bu hastaların sayısı, gün geçtikçe artmaktadır. Çünkü dünyada insan ömrü uzamakta ve yaşlı insan sayısı artmaktadır.

Alzheimer hastalığının nedenleri arasında kalıtsal faktörler, beyinde protein birikimi, beyin hücrelerinin ölümü, sinirsel iletimin bozulması, çeşitli zehirli maddeler yer almaktadır.

Hastaların sadece yüzde 10’unda ailede alzheimer varlığı tespit edilmiştir. Bu yüzden, bu hastalık sadece tek bir kalıtsal faktöre bağlı değildir. Yavaş ilerlediği için sinsi bir hastalıktır. Önceleri kısa süreli unutkanlıklar şeklinde ortaya çıkar. Örneğin, hasta bir gün önce ne yaptığını, ne yediğini hatırlayamaz.

Hastalık ilerledikçe, kişinin günlük işleri aksamaya başlar. Sorduğu bir şeyi tekrar sorar, yakınlarını tanıyamaz hale gelir. Bu durumda kişinin psikolojisi bozulur. Psikolojisi bozulan hasta, içine kapanık bir hale gelir. Konuşma, yürüme, tuvalete gitme gibi ihtiyaçlarını karşılayamaz ve yatağa mahkum bir yaşam sürmeye başlar. Yani hem fiziksel hem zihinsel problemler vardır. İlerlemiş alzheimer hastalığı, hastaların ailesi için de bir yüktür. Hastanın bütün bakımı aile tarafından yapılmak zorundadır. Tam da bu noktada Karatay Belediyesi hasta yakınlarına muhteşem bir proje ile hizmet vermeye başlamış.

Sosyal sorumluluk projeleri ile dikkatleri üzerine çeken Karatay Belediyesi, Türkiye'de bir ilke imza atarak Konya’ya Alzheimer Gündüz Yaşam Merkezi'ni kazandırdı.

Yapımı 166 günde tamamlanan Alzheimer Gündüz Yaşam Merkezi binası 1500 metrekare kapalı alanda kurulup hasta ve hasta yakınlarına bu alanda destek oluyor.

Necmettin Erbakan Üniversitesi ve Türkiye Alzheimer Derneği Konya Şubesi'nin işbirliği ile hayata geçen Yaşlı Bakım-Eğitimi Uygulama ve Alzheimer Gündüz Yaşam Merkezi'nde ayrıca NEÜ Sağlık Bilimleri Enstütisi Nöroloji Ana Bilim Dalına bağlı Hemşirelik, Fizyoterapi, Sosyal Hizmet ve Alzheimer bölümlerinde Türkiye’de ilk defa Alzheimer hastalığına yönelik yüksek lisans bölümleri de açılmış.

karatay-07.jpg

NEÜ Sağlık Bilimleri Enstütisi Nöroloji Ana Bilim Dalına bağlı olarak açılan bölümler ile öğrencilere psikiyatrik ve nörodejeneratif bozukluklar dahil bir dizi beyin hastalığının gösterdiği temel ve deneysel sinirbilim hakkında derinlemesine bilgi sağlamak, bugünün ve yarının hastalıkları için çözüm aramada önemli bir rol oynamak isteyen bu konuda yeterliliği yüksek, kaliteli eğitmen ve akademisyenlerin yetiştirilmesi amaçlanıyormuş.

Öğrencilere NEÜ Yaşlı ve Engelliler Eğitim-Bakım Uygulama ve Araştırma Merkezinde teorik ve pratik uygulama yapıyorlar. Tüm bu gelişmeleri yakından takip eden Dünya Sağlık Örgütü yetkilileri Karatay Belediyesi tarafından Konya'ya kazandırılan Alzheimer Gündüz Yaşam Merkezi'ni Örnek Yaşam Merkezliğine aday göstermiş.

Bizzat gidip yerinde inceledim, hastalarla az da olsa diyaloglar kurdum, deneyimli sağlık personelleri sayesinde yaptıkları sanatsal faaliyetleri fotoğrafladım. Rabbim ne düşürsün ne de muhtaç etsin ama insanlık halidir; hepimiz türlü sağlık sorunlarından zaman zaman geçebiliyoruz. Tüm hasta yakınlarına şifa dilerken şehrimize de böyle değerli bir projeyi kazandıkları için başta Karatay Belediye Başkanı Sayın Mehmet Hançerli olmak üzere emeği geçen tüm herkese sizlerin adına da sonsuz şükranlarımızı sunuyorum.

karatay-08.jpg

ALZHEİMER NEDİR?

İlerleyen yaşla birlikte ortaya çıkan Alzheimer hastalığı beynin öncelikle hafıza olmak üzere tüm bilişsel fonksiyonlarda bilişsel kayba neden olan bir hastalıktır.

Alzheimer Hastalığı; beynin, öncelikle hafıza olmak üzere, tüm bilişsel fonksiyonlarında ilerleyici kayba neden olan ve mikroskopik olarak beyinde anormal protein depolanmasıyla karakterize bir hastalığıdır.

İlerleyen yaşla birlikte, Alzheimer Hastalığı’nın görülme sıklığı artar ancak, Alzheimer Hastalığı’nın, normal yaşlanmanın kaçınılmaz sonucu olmadığı bilinmelidir. Normal yaşlanma sürecinde beyinde yapısal bir takım değişiklikler olur ama bilişsel/zihinsel yetilerde belirgin bir kayıp söz konusu değildir. Alzheimer Hastalığı’nda ise, belirgin şekilde “yeni bilgileri öğrenme güçlüğü” vardır.

Alzheimer Hastalığı’nda şu bozukluklar görülür;

-Hafıza sorunları

-Düşünme ve nedenselleştirme zorluğu

-Karar vermede güçlük,

-Kelime bulma güçlüğü,

-Aritmetik işlemlerde güçlük,

-Kişilik ve davranış değişiklikleri,

-Kaybolmalar,

-Eskiden kolaylıkla yapabildiği işlevleri yapma güçlüğü

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.