Kazakistan'da Parlamento seçimleri

Kazakistan'da Parlamento seçimleri
Kazakistan’da halk milletvekillerini seçmek için sandık başına gitti

ASTANA (AA) - Kazakistan'da Parlamento seçimi için 9 milyon 791 bin 165 seçmen sandık başına gitti.

Seçmenler, ülke genelindeki 9 bin 840 seçim merkezinde oy kullanıyor.

Seçimlerde iktidar partisi Nur Otan başta olmak üzere Komünist Parti, Sosyal Demokrat Parti, Akcol, Birlik ve Aul partileri Parlamento’da sandalye elde etmek için yarışıyor. 107 sandalyeli Kazak Meclisi 5 yıllık süre ile seçiliyor.

Yüzde 7 barajını aşan partiler 98 milletvekilini çıkarma hakkını elde ederken, kalan 9 milletvekili de Kazakistan Halklar Asamblesi tarafından gösterilen adaylardan seçilecek.

Kazakistan Merkez Seçim Komisyonu Üyesi Bahıt Meldeşov, düzenlediği basın toplantısında, şu ana kadar oy verme işlemlerinde ihlal tespit edilmediğini belirterek, sonuçlara ilişkin ön verilerin akşam saatlerinde açıklanacağını söyledi.

Meldeşov, seçim sürecini parti temsilcileri ve sivil toplum kuruluşlarından gözlemcilerin de takip ettiğini kaydetti.

Seçim sürecini Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı, Şanghay İşbirliği Örgütü gibi uluslararası örgütlerden ve yabancı ülkelerden toplam 817 gözlemci ve 147 yabancı basın mensubu izliyor.

Kesin seçim sonuçları yedi gün içinde Kazakistan Merkez Seçim Komisyonu tarafından duyurulacak.

Kazakistan Meclisi, ocak ayında, yeni reformların ve krize karşı önlemlerin etkin şekilde uygulanması için beşinci dönem meclisinin dağıtılmasını ve erken seçim yapılmasını istemişti. Meclis, kararında, Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in Ulusal Kalkınma Planı'nın uygulanmasında partilerin halkın güvenoyunu almalarının önemini vurgulamıştı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.