Kazdağları ve Madra Dağı'nın "terminatörleri" iş başında

Kazdağları ve Madra Dağı'nın "terminatörleri" iş başında
Burhaniye Orman İşletme Şefliği bünyesinde kurulu laboratuvarda üretimi yapılan ve "terminatör" olarak adlandırılan 8 bin 200 Calosoma Sycophanda böceği, çam kese böcekleriyle mücadele için Kazdağları ve Madra Dağı ormanlarına salındı- Günlük ortalama 15-

BALIKESİR (AA) - HAKAN FİRİK - Balıkesir Orman Bölge Müdürlüğü Edremit Orman İşletme Müdürlüğüne bağlı Burhaniye Orman İşletme Şefliği bünyesinde oluşturulan laboratuvarda, ormanların en büyük düşmanı olan çam kese böcekleriyle biyolojik mücadele için üretimi yapılan 8 bin 200 Calosoma Sycophanda, doğaya salındı.

Kazdağları ile Marmara'dan Kuzey Ege'ye doğru uzanan Madra Dağı başta olmak üzere Balıkesir'deki ormanların korunması için üretimi yapılan ve "terminatör" olarak nitelendirilen Calosoma Sycophanda'dan bu yıl 9 binin üzerinde üretilip doğaya bırakılması hedefleniyor.

Burhaniye Orman İşletme Şefi Ekrem Türk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, doğadan Calosoma Sycophanda ile çam kese böceği toplayarak laboratuvar ortamına getirdiklerini söyledi.

Terminatör böceklerinin erginlerini doğadan topladıktan sonra laboratuvar ortamında kavrulmuş toprak içinde çam kese böcekleri tırtıllarıyla besleyerek larvalarını elde ettiklerini dile getiren Türk, şöyle konuştu:

"Bu larvaları belirli bir büyüklüğe geldikten sonra doğaya salıyoruz. Bu yıl içinde bugüne kadar 8 bin 200 böceği doğaya saldık. Balıkesir Bölge Müdürlüğümüze bağlı değişik işletmelerin, şefliklerin sorumluluk alanlarındaki ormanlara salındı. Kazdağları ve Madra Dağı başta olmak üzere Balıkesir'deki ormanlık alanlarımız çam kese zararlılarından bu böceklerle korunacak. Halen üretimimiz devam ediyor. Mayıs ortalarına doğru bu çam kese böcekleri tırtılları keselerden çıkarak toprağa indiği için bu aydan sonra üretim yavaşlıyor."

- "Kimyasal mücadele yerine bu yöntemi uyguluyoruz"

Geçen yıl 12 bin Calosoma Sycophanda üretim planı olmasına rağmen yüzde 100'ün üzerine çıkarak 12 bin 500 civarında doğaya salım gerçekleştirildiğini vurgulayan Türk, bu yıl da hedeflerinin 9 binin üzerine çıkmak olduğunu anlattı.

Türk, Calosoma Sycophanda erginlerinin çam kese böceği tırtıllarıyla beslendiğini ifade ederek, "Günlük 15-20 tane yiyorlar. Ayrıca 40-50 adet de öldürüyorlar. Bu şekilde çam kese böceklerinin doğada çoğalması biyolojik mücadeleyle engelleniyor ve kimyasal mücadele yerine bu yöntemi uyguluyoruz." dedi.

Çalışmaların 14 yıldır sürdüğünü vurgulayan Burhaniye Orman İşletme Şefliği Laboratuvarı görevlisi Hasan Kaya da çam kese böcekleri ile mücadelede kullanılan Calosoma Sycophanda hakkında şu bilgileri verdi:

"Bu böceklerin üretimini laboratuvarda yapmak içim çam toprağını toplayarak yakıp laboratuvarımıza getiriyoruz ve nemlendiriyoruz. Orman İşletme Şefliği sorumluluk alanında bulunan Badavut mevkisindeki genç orman sahalarından bu terminatör böceklerini getiriyoruz. Bu böcekleri laboratuvarda içine 2 parmak toprağı koyduğumuz kaplarda eşli olarak tutuyoruz. Kabın genişliğine göre 25-50 çift koyarak Calosoma'nın günlük beslenmesi için tırtılı bırakıyoruz ve 24 saat içinde bunun yumurtalarını alıyoruz."

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.