KDK sığınmacı kamplarına gidiyor

KDK sığınmacı kamplarına gidiyor
Kamu Denetçiliği Kurumu yetkilileri, 3 sığınmacı kampında incelemelerde bulunacak, görüşmeler yapacak- Kamu Başdenetçisi Malkoç:- "Göç hukuku ve sığınmacılara ilişkin konular her yönüyle incelenmektedir. Bir heyetle yarın Gaziantep, salı günü Kahramanmara

ANKARA (AA) - KEMAL KARADAĞ - Kamu Denetçiliği Kurumu (KDK) yetkilileri, Gaziantep, Kahramanmaraş ve Kilis'teki sığınmacı kamplarında incelemelerde bulunacak.

Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, KDK'ya Türk vatandaşlarının yanı sıra yabancı uyrukluların da başvuruda bulunabildiğini söyledi.

Başvuruların Türkçe, İngilizce, Arapça ve Rusça olarak kabul edildiğini belirten Malkoç, Türkiye'de 3 milyonu Suriyeli olmak üzere yaklaşık 4 milyon sığınmacının yaşadığını kaydetti.

Sığınmacıların ihtiyaçlarının Türkiye tarafından karşılandığını anımsatan Malkoç, 500 bine yakın çocuğun da eğitim gördüğünü ifade etti.

Kamu Denetçiliği Kurumunca, hem Türkiye'nin yaptığı hizmetlerin anlatılması hem de insan haklarına vurgu yapılması için "Göç ve Mülteciler" raporu hazırlandığını anlatan Malkoç, çalışmaları devam eden rapor için kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşlarıyla geniş kapsamlı toplantılar gerçekleştirildiğini dile getirdi.

- "Kampları ziyaret edeceğiz"

Göç hukuku ve sığınmacılara ilişkin konuların her yönüyle incelendiğine işaret eden Malkoç, "Bir heyetle yarın Gaziantep, salı günü Kahramanmaraş, çarşamba günü ise Kilis'te valilikle, belediyeyle ve sivil toplum kuruluşlarıyla görüşeceğiz. Ayrıca sığınmacıların bulunduğu kampları ziyaret edeceğiz. Sığınmacıları dinleyeceğiz, ilgililerden bilgiler alacağız. Bugün bu 4 milyon insana 15 milyar dolar harcayarak onların barınma, eğitim ve sağlık ihtiyaçlarını karşılıyoruz." şeklinde konuştu.

Dünyadaki göç tecrübelerine göre, göçmen ve sığınmacıların yüzde 80'inin gittiği ülkelerde kaldığını aktaran Malkoç, Türkiye'nin bu tecrübeden hareketle program yapması ve tedbir alması gerektiğini, ziyaretlerle bu çalışmalara katkı sunmayı amaçladıklarını vurguladı.

- Uluslararası Göç ve Mülteciler Sempozyumu

Malkoç, düzenleyecekleri "Uluslararası Göç ve Mülteciler Sempozyumu"nun 2 Mart'ta Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde başlayacağını bildirdi.

Sempozyum açılışının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılacağını belirten Malkoç, sempozyuma 110 ülkenin ombudsmanının davet edildiğini kaydetti.

Farklı dillerde de yayımlanacak raporu sempozyuma yetiştirmeyi hedeflediklerine dikkati çeken Malkoç, göç ve sığınmacılar konusunda herkese büyük görev düştüğünü söyledi.

Göç ve sığınmacılar konusunda üniversitelerin daha duyarlı olması gerektiğine işaret eden Malkoç, bu konunun doktora çalışmalarına da dahil edilebileceğini anlattı.

- "Yabancıların sığınmacılara anlattıkları bilinmeli"

Üniversitelerin kamu kurumlarına bilimsel çalışmalarla katkı sağlaması gerektiğine ifade eden Malkoç, şöyle konuştu:

"Yabancıların sığınmacılar üzerinde yaptığı çalışmalar ilgili birimler tarafından mutlaka kontrol edilmeli ve denetlenmeli. Eğer bu denetim yapılmazsa ileride başka mahsurlar doğabilir. Yabancılar bu insanlara ne anlatıyor? Bu bilinmeli. Bunu bilmek Türk milletinin hakkıdır. Geçmişte Amerikan gönüllüleri Türkiye'ye geldi, bunun ardından 15-20 yıl sonra PKK belası ortaya çıktı. Amerikan gönüllülerini Türkiye iyi niyetle kabul etmişti. Benzer faaliyeti şimdi yabancı sivil toplum kuruluşlarının Türkiye'de bulunan 4 milyon mülteci ve özellikle Suriyeliler üzerinde yaptığını tespit ettik. Denetim var ama daha duyarlı ve dikkatli olunmalı."

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.