Kerkük'e Bağlı Havice'den Kaçışlar Devam Ediyor

Kerkük'e Bağlı Havice'den Kaçışlar Devam Ediyor
Kerkük'ün batısındaki 5'inci Cephe Peşmerge Komutanı Albay Regir: - "Elimizdeki bilgilere göre Havice ilçe sınırları içerisinde yaklaşık 900 DEAŞ militanı var. İlçe tamamen kuşatma altına alınmış ve militanların kaçma gibi bir durumu söz konusu değil"

KERKÜK (AA) - Terör örgütü DEAŞ, Irak'ın Kerkük kentine bağlı Havice ilçesi ve ona bağlı 300'den fazla köyü yaklaşık 3 yıldır elinde tutmaya devam ediyor.

DEAŞ'ın, 10 Haziran 2014 tarihinde Irak'ın 2'nci büyük kenti Musul'un yanı sıra eş zamanlı olarak Havice ilçesi ve ona bağlı Riyaz, Reşad, Abbasi ve Zap kasabalarını da ele geçirdi.

Irak ordusu ve Peşmerge güçlerinin ortak koordinasyonu sonucu 17 Ekim tarihinde başlatılan Musul'u DEAŞ'tan kurtmarma operasyonundan sonra, Havice ilçesinin tamamen kuşatma altına alındı. İlçe yaklaşık 6 aydır Peşmerge, Irak ordusu ve Haşdi Şabi güçleri tarafından çevrilmiş durumda.

Kerkük'ün batısındaki 5'inci Cephe Peşmerge Komutanı Albay Heme Regir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Elimizdeki bilgilere göre Havice ilçe sınırları içerisinde yaklaşık 900 DEAŞ militanı var. İlçe tamamen kuşatma altına alınmış ve militanların kaçma gibi bir durumu söz konusu değil." ifadelerini kullandı.

Peşmerge mevzileri ve DEAŞ'ın elinde tuttuğu köyler arasında bir kilometreden az mesafenin olduğunu belirten Regir, "Teröristlerin eskiye göre hareket kabiliyeti çok az. Ancak zaman zaman yol kenarlarına mayın döşeyip, keskin nişancılarla saldırı düzenliyorlar." dedi.

"Fırsatını bulan siviller kaçmaya çalışıyor." diyen Regir, "Havice ve çevre bölgelerden fırsatını bulan siviller kaçmaya devam ediyor. Güvenli bölgelere gelen siviller, daha sonra kurulan kamplara sevk ediliyor." diye konuştu.

DEAŞ Havice, Riyaz, Reşad, Abbasi ve Zap kasabalarının yanı sıra bölgedeki 300'e yakın köyü elinde tuttuğunu belirten Peşmerge Komutanı Regir, Kuşatma altında ve kaçacak bir yerleri olmayan DEAŞ militanlarının iç göçmen kılığında Kerkük'teki güvenli bölgelere sızmaya çalıştıklarını söyledi.

Musul'u DEAŞ'tan kurtarma operasyonun araya girmesinden dolayı Havice'ye yapılması gereken askeri müdahalenin ertelendiğini kaydeden Regir, Peşmerge güçlerinin tüm hazırlıklarını tamamladığını ancak operasyon tarihinin belli olmadığını aktardı.

Çoğunlukta, Sünni Arapların yaşadığı Havice ilçesinin terör örgütü DEAŞ'ın eline geçmeden önce yaklaşık 320 bin nüfusa sahip olduğu kaydedildi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.