Kirazda uzak pazarlar için özel bahçe

Kirazda uzak pazarlar için özel bahçe
Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Seyyar: - "Kirazda yeni pazarlarımız Çin, Avustralya, Endonezya gibi uzak ülkeler. Bu pazarlar için, yola dayanıklı kiraz çeşitlerini üreteceğiz. Raf ömrü uzun, yola dayanıklı yeni kiraz çeşitlerinin olduğ

İZMİR (AA) - AHMET BAYRAM - Türkiye’nin üretiminde dünya lideri olduğu kirazda AB ve Rusya pazarlarına alternatif yaratmaya çalışan ihracatçılar, yola dayanıklı yeni türlerin üretimi için çalışma başlattı.

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Rıza Seyyar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye’nin 535 bin ton ile kiraz üretiminde dünya birincisi olmasına rağmen ihracatta 69 bin ton ile üçüncü sırada yer aldığını ifade etti.

İhracatta da birinci olmak istediklerini belirten Seyyar, genelde AB ve Ortadoğu ülkeleri ile Rusya'ya ihracat yapan sektörün Asya-Pasifik pazarını da hedeflediğini, kirazda ihracatı artırmanın ve bu pazara girebilmenin yolunun, yola dayanıklı çeşitlerin üretiminden geçtiğini, bunun da kiraz bahçelerinin dönüşümüyle sağlanabileceğini dile getirdi.

Seyyar, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının, yeni kiraz bahçelerinin kurulması, mevcut kiraz bahçelerinin dönüşümü için üreticiye en az 3 yıl destekleme primi vermesi gerektiğini savunarak, şunları kaydetti:

"Türkiye'de 47,5 milyon ton yaş meyve sebze üretimi var. 6-7 milyon ton meyve sebze işleniyor, 2,5-3 milyon ton meyve sebze ise ihraç ediliyor. Bu ihracatı 3-4 kat artırmak istiyoruz. Çin, Avustralya, Endonezya, Malezya, Japonya, Tayvan başta olmak üzere Asya-Pasifik ülkelerinde Avrupa Birliği pazarından daha fazla alım gücü yüksek bir kitle oluştu."

Seyyar, "Kirazda yeni pazarlarımız Çin, Avustralya, Endonezya gibi uzak ülkeler. Bu pazarlar için yola dayanıklı kiraz çeşitlerini üreteceğiz. Raf ömrü uzun, yola dayanıklı yeni kiraz çeşitlerinin olduğu örnek bahçeler oluşturacağız. Kamu desteği ile 4-5 yılda oluşacak kiraz bahçeleriyle ihracatımızı 3-4 kat artırmak mümkün olacak. Doğru çeşit, doğru ilaç, doğru hasat ile hedefe ulaşacağız." diye konuştu.

Kirazda örnek bahçelerin kurulmasıyla üretimin daha da artacağını belirten Seyyar, üretimdeki başarının ihracata da yansıyacağını kaydetti.

- Türkiye'de kiraz üretimi ve ihracatı

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü verilerine göre Türkiye, 2015 itibarıyla yıllık 535 bin ton kiraz üretimiyle dünyada bu alanda birinci ülke. Türkiye'yi üretimde 345 bin tonla ABD, 220 bin tonla Çin takip ediyor.

Türkiye kiraz ihracatında ise 85 bin tonla ABD, 80 bin tonla Şili'nin ardından üçüncü sırada yer alıyor. Geçen yıl 122 milyon dolarlık kiraz ihracatı kaydeden sektörün, en büyük pazarı 22 milyon dolarlık gelirle Rusya oldu. Rusya'yı 18 milyon dolarla Almanya, 14,5 milyon dolarla Irak pazarı izledi.

Kiraz ihracatında yeni pazarlara açılma hedefi kapsamında Türkiye ile Çin arasında bitki sağlığı gereklilikleri protokolünün imzalandı, Tayvan ile de benzeri sürecin kısa sürede tamamlanması hedefleniyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.