Kırgızistan'da Köylülerin Kış Eğlencesi: Oğlak Kapmaca

Kırgızistan'da Köylülerin Kış Eğlencesi: Oğlak Kapmaca
Kırgızistan'ın kuzeyinde köylüler, soğuk kış günlerini atalarından kalan "oğlak kapmaca oyunu"yla geçiriyor- Oğlak kapmaca oyununa gönül veren Toykonbayev: - "At üstündeki yeteneğimi ve hünerlerimi kaybetmemek için oyuna katılıyorum"- Betkuliyev: - "Oğlak

BİŞKEK (AA) - NEZİR ALİYEV - Kırgızistan'ın kuzeyinde köylüler, soğuk kış günlerini atalarından kalan "oğlak kapmaca oyunu" (ulak tartış) oynayarak geçiriyor.

Başkent Bişkek'e 125 kilometre uzaklıktaki Çuy bölgesine bağlı köylerde erkekler, haftada bir kez organize edilen oğlak kapmaca oyununu heyecanla bekliyor. Kırgız yiğitler, atalarının savaş dönemlerinde olduğu gibi atlarını oyuna hazırlamak için hafta boyunca özel bakım yapıyor.

Oyun günü özenle atlarını ahırdan dışarı çıkararak tüm sağlık kontrollerini yapan Kırgızlar, atlarını tımar edip, kuyrukları oyun esnasında ayaklarına dolanmasını önlemek için bağlıyor.

Oyun hazırlıklarını yapan Murat Toykonbayev, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "At üstündeki yeteneğimi ve hünerlerimi kaybetmemek için oyuna katılıyorum." dedi. Kırgız erkeklerin at üstünde en sevilen oyunlarından biri olan ve atalarından kalan oğlak kapmaca oyununu yaşatmaya devam edeceklerini vurgulayan 45 yaşındaki Toykonbayev, "Bizim ailemiz 27 yıldır bu oyunu oynuyor. Mevsim ve hava koşullarına bakmaksızın her hafta bu oyun bir köyümüzde oynanıyor. Bu bir spordur. Bana düşen görev bu oyunu çocuklarıma öğretmektir." diye konuştu.

Oğlak kapmaca oyununa gönül veren 6 çocuk babası Nazbek Betkuliyev de oğlak kapmaca oyununun Kırgız halkının arasındaki birliği ve dayanışmayı simgelediğini belirterek "Köyüne oğlakla dönen takım kazanıyor." dedi.

Oyunun şartlarına değinen Betkuliyev, "Bugün oyuna dört köy takımı katılıyor. Aramızda tecrübeli sporcular var. Oğlak bugün 60 kilogram ağırlığında. Bunun için oyun mücadeleci geçecek. Burada 100'den fazla at var. Bu oyun saatlerce sürecek. Ama mutlaka birisi oğlağı kapıp köyüne götürecek. Bu akşam oğlağı köyüne götüren takım, oğlağı kesip, etini kavurarak orada bulunanlara ikram edecek." ifadesini kullandı.

Kırgızların hayatında önemli yer tutan geleneksel oğlak kapmaca oyunu, köylülerin eğlencesi dışında bayramlarda, sünnet düğünlerinde ve diğer önemli aile etkinliklerinde oynanıyor.

Görkemli Tanrı Dağı'nın eteğindeki karlı arazide bir araya gelen at üstündeki köylüler önce birbirlerini selamladıktan sonra at üstünden eğilerek yerdeki oğlağı kapma mücadelesine girişiyor. Bir arazi muharebesini andıran oğlak kapmaca oyunu, çocuklar tarafından ilgiyle izleniyor.


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.