Kırgızistan’da yeni hükümet kuruldu

Kırgızistan’da yeni hükümet kuruldu
Meclis, Cumhurbaşkanlığı İdaresi Başkan Yardımcısı Ceenbekov'u başbakan seçti

BİŞKEK (AA) - Kırgızistan meclisi, koalisyon hükümetini oluşturan dört partinin meclis dışından başbakan adayı gösterdiği Sooronbay Ceenbekov’un başbakanlığını onayladı.

Kırgızistan meclisi, yeni başbakanı, programını, hükümet yapısını ve bakanlar kurulunu ayrı ayrı oyladı. 120 sandalyeli meclis genel kurulunda yapılan oylamada, oturuma katılan 115 milletvekilinin hepsi Ceenbekov'un başbakanlığı için evet oyu kullandı.

Ceenbekov, oturumda yeni hükümet programını okudu ve milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

Hükümet programı, yapısı ve bakanlar kurulu güvenoyu alan Ceenbekov, yaptığı konuşmada, “İnşallah, aldığımız güvenoyunuzun hakkını vereceğiz. Sorumluluğumuzun farkındayız. Doğru ve şeffaf çalışacağız. Halkın ve devletin çıkarlarını koruyacağız. Size teşekkür ediyorum” dedi.

Hükümetin yapısında ve programında bir değişiklik yapmayan Ceenbekov'un kabinesinde iki yeni isim yer aldı. Muhammetkalıy Abdulgaziyev Başbakan Birinci Yardımcısı ile Zamirbek Aydaraliyev ise Ulaştırma ve İletişim Bakanı olarak bakanlar kurulunun yeni üyeleri oldu.

Kabinedeki Başbakan Yardımcısı Oleg Pankratov, Başbakan Yardımcısı Gülmira Kudayberdiyeva, Dışişleri Bakanı Erlan Abdıldayev, İçişleri Bakanı Melis Turgunbayev, Adalet Bakanı Jıldız Mambetaliyeva, Maliye Bakanı Adılbek Kasımaliyev, Ekonomi Bakanı Arzıbek Kojoşev, Tarım ve Sulama İşleri Bakanı Turdunazir Bekboyev, Acil Durumlar Bakanı Kubatbek Boronov, Eğitim ve Bilim Bakanı Elvira Sariyeva, Sağlık Bakanı Talantbek Batıraliyev, Kültür, Enformasyon ve Turizm Bakanı Altınbek Maksutov, İş ve Sosyal Kalkınma Bakanı Kudaybergen Bazarbayev koltuğunu korudu.

- Ceenbekov'un kardeşi ve Meclis Başkanı istifa etti

Yeni Başbakan Sooronbay Ceenbekov’un kardeşi ve Meclis Başkanı Asılbek Ceenbekov, ağabeyinin başbakanlık görevine aday gösterilmesinin ardından görevi bıraktı.

Kardeş Ceenbekov, meclis yeni başbakanı, hükümet programını ve bakanlar kurulunu onaylamadan önce istifa ettiğini açıkladı.

Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev’in kurucusu olduğu Sosyal Demokrat Partisi Genel Başkanı Çınıbay Tursunbekov, AA muhabirine yaptığı açıklamada, boşalan meclis başkanlığı koltuğuna meclisteki İlerleme ve Kalkınma Partisi Lideri Bakıt Torobayev ile Kırgızistan Partisi Lideri Kanat İsayev’i aday göstermeyi düşündüklerini belirtti.

Tursunbekov, bugün veya yarın koalisyon hükümetini oluşturan partilerin liderleri ile yapacakları toplantıda buna kesin karar vereceklerini söyledi.

Kırgızistan'da 30 Nisan 2015'te göreve başlayan koalisyon hükümetinin Başbakanı Temir Sariyev, hakkındaki usulsüzlük iddialarını reddederek görevinden 11 Nisan'da istifa etmişti.

Kırgızistan’da yeni hükümet kuruldu

Kırgızistan’da yeni hükümet kuruldu

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.