Kırgızistan’ın AEB üyeliği göçü artırdı

Kırgızistan’ın AEB üyeliği göçü artırdı
Kırgızistan Devlet Göç Hizmetleri Başkan Yardımcısı Asanbayev, Avrasya Ekonomik İşbirliği'ne üyeliklerinin ardından 58 bin Kırgız'ın çalışmak için Rusya'ya gittiğini bildirdi

BİŞKEK (AA) – Kırgızistan Devlet Göç Hizmetleri Başkan Yardımcısı Almaz Asanbayev, Avrasya Ekonomik İşbirliği'ne (AEB) üyeliklerinin ülkeden göçü artırdığını söyledi.

Hükümet yetkilileri, başkent Bişkek'te düzenledikleri basın toplantısında, Kırgızistan'ın 12 Ağustos 2015'te dahil olduğu AEB üyeliğini değerlendirdi.

Devlet Göç Hizmetleri Başkan Yardımcısı Asanbayev, Kırgızistan’ın gümrük kapılarının AEB'ye açılmasının ardından Rusya’ya çalışmak için giden vatandaş sayısının arttığına dikkat çekti.

Kırgızistan'da 6 ay içinde 58 bin Kırgız vatandaşının çalışmak için Rusya'ya gittiğini belirten Asanbayev, Rusya'da çalışan Kırgız sayısının 558 bine ulaştığını kaydetti.

Asanbayev, Kazakistan’a giden Kırgız vatandaşı sayısında da artış olduğuna işaret ederek, bu ülkede çalışan Kırgız sayısının son 6 ayda 85 binden 113’e bine çıktığını bildirdi.

Birliğin sağladığı ikamet ve çalışma izni kolaylıklarının üye ülkelere göçü artırdığını anımsatan Asanbayev, göç sayesinde işsizlik sorunun da çözüldüğünü dile getirdi.

Ekonomi Bakanlığından yapılan açıklamada da Kırgızistan’ın AEB’ye üye olmasının ardından gümrük, enerji ve altyapı gibi alanlarda işbirliğinin başladığı belirtildi.

Bu çerçevede, Kırgızistan ile gümrük ve bitki kontrollerinin kaldırıldığı ve Rusya'nın, ülkenin gümrük altyapı çalışmalarının yenilenmesine 200 milyon dolarlık teknik yardımda bulunduğu ifade edildi.

AEB’ye uyum yasaları çerçevesinde kurulan Kırgızistan-Rusya Kalkınma Fonu'nun Kırgız çiftçilere kredi vermeye başladığı hatırlatıldı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.