Kırım'ın Rus İşgaline Direniş Günü

Kırım'ın Rus İşgaline Direniş Günü
Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Çubarov:"(Rusya'nın Kırım'ı ilhakı) Şimdi bütün dünya bizim tarafımızda. Tüm dünya Kırım'ın Ukrayna'ya ait olduğunu kabul ediyor"

KİEV (AA) - Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Rıfat Çubarov, tüm dünyanın Kırım'ın Ukrayna'ya ait olduğunu kabul ettiğini söyledi.

Çubarov, Kırım'ın Rus İşgaline Direniş Günü nedeniyle başkent Kiev'de düzenlenen "Kırım Ukrayna'dır. Geçmiş ile gelecek arasında ilhak edilen yarımada" toplantısına katıldı.

Rıfat Çubarov, Ukrayna'ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti'nde Şubat 2014'te ortaya çıkan protesto gösterileri sonrası Rusya'nın Kırım'ı ilhak etmesiyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Rusya'nın Kırım'ı ilhak ettiği süreçte devletin kendi vatandaşını koruyamadığını belirten Çubarov, "Çünkü düşman alaycı ve kabaydı. Ukrayna halkı ise meydan olaylarında yara almış, kurban vermişti. Kırım'ı savunacak gücümüz yoktu. Şimdi bütün dünya bizim tarafımızda. Tüm dünya Kırım'ın Ukrayna'ya ait olduğunu kabul ediyor" şeklinde konuştu.

Kırım'ın tekrar Ukrayna'ya bağlanacağına olan inancını dile getiren Çubarov, ülkedeki her milletten vatandaşa "Onurunuzu ve inancınızı korumaya devam edin. Bu size ve bize yardım edecektir. Ukrayna tekrar birleşecektir. Yakında Bahçesaray ve Kırım'da olacağız" dedi.

Ukrayna milletvekili Georgiy Logvinskiy de Kırım'ın Rus işgalinden kurtulmasının Ukrayna'nın yeniden güçlenmesine bağlı olduğunu vurguladı. Logvinskiy, "Kırım'ın işgalden kurutulması için güçlü bir Ukrayna yaratmalıyız" değerlendirmesinde bulundu.

Ukrayna Milletvekili Nikolay Knyazhitskiy ise Ukrayna'nın Kırım Tatar kültür ve dilini desteklemesi gerektiğini ifade etti. Knyazhitskiy, "Ukrayna, Kırım Tatar kültürünün yeniden doğduğu ülke olmak zorunda. Eğer Ukrayna, Tatarlara bu desteği verirse Kırım'ın geri dönüşüne zemin hazırlanmış olur" ifadelerini kullandı.

- "Böyle bir hamleyi Rusya'ya tavsiye etmezdim"

Birleşmiş Milletler (BM) Daimi İç Sorunlar Forum Başkan Yardımcısı Oliver Loode de Kırım Tatar Milli Meclisi'nin Kremlin'in talimatıyla kapatılması yolunda atılan adımları "Tatar halkına saldırı" olarak değerlendirdi.

Rusya'nın kendisini uluslararası arenada "yerel halkların koruyucusu" olarak tanıttığına işaret eden Loode, "Eğer meclis kapatılırsa Rusya için yakın gelecekte çok olumsuz bir durum ortaya çıkacak. Böyle bir hamleyi Rusya'ya tavsiye etmezdim" şeklinde konuştu.

Ukrayna'da eski Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç'in ülkeyi terk etmesinin ardından 26 Şubat 2014'te Kırım Parlamentosu önünde Kırım Tatar Milli Meclisi ve Rus Birliği Partisinin karşı karşıya geldiği miting yapılmıştı. Binlerce Kırım Tatarı, Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü desteklemek amacıyla mitinge katılmış, herhangi bir arma ve bayrak taşımayan Rus yanlısı ayrılıkçılarla Kırım Tatarları karşı karşıya kalmışlardı. 26 Şubat'ı 27 Şubat'a bağlayan gece ise Kırım'ın tek taraflı ilhak edilmesi süreci başlatılmış, 16 Mart 2014'te BM Genel Kurulunun kabul etmediği referandumla Kırım'ın Rusya'ya katılması kararlaştırılmıştı.


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.