Kırımlı Tatar sanatçı Jamala'nın Eurovision zaferi

Kırımlı Tatar sanatçı Jamala'nın Eurovision zaferi
Eskişehir Kırım Türkleri Kültür Yardımlaşma ve Spor Derneği Başkanı Olcay: - "Kırım sorununu bütün dünya öğrendi ve bütün dünyaya mal oldu. Kırım hareketi istediği hedefe ulaştı"

ESKİŞEHİR (AA) - Eskişehir Kırım Türkleri Kültür Yardımlaşma ve Spor Derneği Başkanı Evren Olcay, Kırımlı Tatar sanatçı Jamala'nın Eurovision Şarkı Yarışması'nda, Kırım sürgününü konu alan "1944" adlı şarkısıyla birinciliği elde etmesiyle Kırım sorununu bütün dünyanın öğrendiğini belirterek, "Davamızı insanlara anlatabilmemiz ve kitlelere ulaştırabilmemiz adına çok güzel oldu" dedi.

Olcay, AA muhabirine yaptığı açıklamada Eurovision birinciliğinin Kırım Tatar halkı için önemli olduğunu söyledi.

Jamala'nın 1944'te sürgüne uğramış bir aileden geldiğini belirten Olcay, sanatçının ailesinde Kırım sürgününü yaşayan birçok kişi olduğunu bildirdi.

Olcay, 18 Mayıs’ın, Kırım Tatarlarının ana vatanından sürgüne tabi tutulmasının 72. yıl dönümü olduğunu ifade ederek, "Sürgün tarihine yakın bir zamanda elde edilmiş birincilik tüm Kırım Tatar vatandaşlarını memnun etti. Jamala sürgün konusunu çok özümsemiş bir kişi. 2014 senesinde Kırım'ın Rusya tarafından tekrar işgal edilmesi, Jamala'da bazı milli duyguları uyandırdı. Kırım Tatarlarının Ukrayna içerisindeki önemi de arttı." diye konuştu.

Jamala'nın ''1944'' şarkısının 19 Mayıs 1944'de Kırım Tatarlarının Stalin tarafından zalimce sürgün ve soykırıma uğramasını anlattığını dile getiren Olcay, "Bu müzik insanlar tarafından beğenildi ve birinci oldu. Biz de son derece mutlu olduk. Eskişehir Kırım Tatarlarının Kırım dışında en yoğun yaşadığı kent. Haliyle bir Kırım Tatarı gencimizin Ukrayna adına da olsa bir yarışmada başarı göstermesi Eskişehir'de ilgiyle karşılandı." ifadelerini kullandı.

Eskişehir'de Eurovision yarışmasının ilgiyle takip edildiğini aktaran Olcay, şunları söyledi:

"Bizler de Eurovision Şarkı Yarışmasını heyecanla seyrettik. Jamala bizim gönlümüzün birincisiydi zaten. Gerçekte de birinci olması, özellikle bizim davamızı insanlara anlatabilmemiz ve kitlelere ulaştırabilmemiz adına çok güzel oldu. Kırım sorununu bütün dünya öğrendi ve bütün dünyaya mal oldu. Kırım hareketi istediği hedefe ulaştı. Bundan sonra da bunu iyi kullanıp daha ileri seviyeye götürebilmemiz gerekli. 1944 Kırım sürgününde 400 bin kişi trenlerle sürgün edildi. Bu insanların yarıdan fazlası yollarda telef oldu. Bu sürgün gerçekte bir soykırımdır. Eskişehir'de 150 binin üzerinde Kırım Tatarı yaşıyor. O bir günlük sürgün gecesinde resmi rakamlara göre 418 bin Kırım Tatarı sürgün edildi. O tarihte Kırımın yarısı sürgün edildi."

Olcay, gerçek adı Susana Cemaladdinova olan Jamala'nın adının medyada "Cemile" olarak kullanılmasının yanlış olduğunu söyledi.

Ailesi Kırım'dan sürgün edilen Nihat Ermankuyu (65) da Jamala'nın Kırım sürgününü bütün dünyaya duyurduğunu, bundan dolayı çok mutlu olduğunu kaydetti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.