Kış geceleri çocuklara daha çok kilo aldırabilir

Kış geceleri çocuklara daha çok kilo aldırabilir
Prof. Dr. Mehmet Emre Atabek, yaptığı açıklamada, obezitenin enerji metabolizması bozukluğu olduğunu dedi.

Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Çocuk Endokrinoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Emre Atabek, yaptığı açıklamada, obezitenin enerji metabolizması bozukluğu olduğunu dedi.

Obezitenin nadiren bir hastalığa bağlı geliştiğini, alınan enerjinin harcanandan çok olduğunu ifade eden Atabek, çocuklarda ve yetişkinlerde sağlıksız beslenme ve durağan hayat biçiminden ötürü obezite görülme sıklığının arttığını kaydetti.

Atabek, kış aylarında gecelerin uzaması ve uyku yetersizliğinin obeziteyle sonuçlanabileceğine dikkati çekerek, "Gecelerin uzamasıyla beraber açlık artmaktadır. Gecelerin uzaması ve uyku saatlerinin azalmasına bağlı fazla besin alımı yapılıp daha az enerji yakılır. Bu vaziyet kilo olmaya yol açabilir" şeklinde konuştu.

"İştah uyarıcı hormonlar artarken tokluk uyaran hormonlar azalabilir. Uykudan mahrum kalan çocuklar fazladan uyanık kaldığı saatlerde atıştırma eğiliminde olacaklardır" diyen Atabek, uyku yoksunluğunun enerji harcamasını da azaltabileceğini belirtti.

Çocuk uykusuz kalınca kilo alıyor

Uyumayan çocukların gün boyunca yorgun olacağı için daha az fiziksel aktivite yapacağına değinen Atabek, yapılan aktivitelerin azalmasının beslenme alışkınlıklarını bozabildiğini bildirdi.

Kışın beslenme alışkanlıklarında noksan ya da çok olan maddeleri dengelemenin daha çok ehemmiyet taşıdığını vurgulayan Atabek, şöyle devam etti:

"Uyku süresi kısa olan çocuklar, hem atıştırma süresinin artması hem de uykusuzluğun iştah mekanizmalarını değiştirmesi nedeniyle daha şişman olabilir. Kışın kilo alınmaması kişinin kendi elinde. Uzun kış gecelerinde aktivite sayısı artırılmalıdır. Çocuklar, gündüzlerin kısa olduğu soğuk kış günlerinde daha çok televizyon ve bilgisayar başında kalıyor. Bu vaziyet çocukta fiziksel aktivitenin azalmasına yol açıyor. Bu şekilde bir hayat daha çok gıda atıştırılmasıyla sonuçlanıyor. Kış gecelerinde daha az kalorili yiyecekler tüketilmeli ve porsiyonlar küçültülmelidir."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.