Kitre bebekler kadınların elinden hayat buluyor

Kitre bebekler kadınların elinden hayat buluyor
Kahramanmaraş'ta evlerinden arta kalan zamanlarını Sosyal Rehabilitasyon Merkezi'nde geçiren kadınlar, aralarında kitre bebeklerin de bulunduğu farklı oyuncaklar üreterek hem ruhsal olarak rahatlıyor hem de sosyalleşiyor- Büyükşehir Belediyesi Kadın ve A

KAHRAMANMARAŞ (AA) - İSMAİL HAKKI DEMİR - Kahramanmaraş'ta evlerinden arta kalan zamanlarını Sosyal Rehabilitasyon Merkezi'nde geçiren çoğunluğu dezavantajlı kadınlar, yaptıkları birbirinden ilginç oyuncaklarla hem ruhsal olarak rahatlıyor hem de sosyalleşiyor.

Büyükşehir Belediyesi Kadın ve Aile Şube Müdürlüğü tarafından Sosyal Destek Programı (SODES) kapsamında dezavantajlı kadınlar için açılan Sosyal Rehabilitasyon Merkezi, kadınlara yaşama tutunmaları için pek çok imkan sağlıyor.

Sim sırma ve ney gibi kursların yanı sıra ahşap ve kitreden oyuncak yapım atölyelerinin de bulunduğu merkezde, kadınların kimi kitreden Mevlana ve semazen, kimi de Kahramanmaraş'ın kurtuluşunun milli kahramanlarından Sütçü İmam'ın oyuncaklarını yapıyor.

Bazı kadınlar da marangozhaneye geçerek genellikle erkeklerin kullandığı makinelerin keskin bıçaklardan çekinmeden tahtalara şekil verip oyuncak haline getiriyor.

Her gün yeni bir şey öğrenmenin heyecanıyla merkeze gelen kadınların kimi çocuğuyla kimi de çocuklarını okula gönderdikten sonra merkeze gelerek yaşamın içinde yer almaya çalışıyor.

-"Kadınlar yöresel el sanatlarını yeniden yaşatıyor"

Büyükşehir Belediyesi Kadın ve Aile Şube Müdürü Ayşe Taşkıran, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kadınların hayatın içerisinde daha çok yer almaları için çalışmalar yaptıklarını söyledi. SODES desteğiyle dezavantajlı kadınlara yönelik Sosyal Rehabilitasyon Merkezi açtıklarını anlatan Taşkıran, burada kadınların yöresel el sanatlarını yeniden yaşattığını belirtti.

Merkezde kitre bebek, ahşap oyuncak, sim sırma ve ney gibi kurslar açtıklarını dile getiren Taşkıran, kadınların bu kurslara katılarak rahatladıklarını ifade etti. Kadınların kursta güzel bir dostluk ve arkadaşlık ortamı oluşturduğunu anlatan Taşkıran, şöyle devam etti:

"Burada aslında oyuncak yaparak mutlu olan kadınlarımız, ürettikleri el sanatlarıyla kendi kahramanlarımızı yeniden yaşatmış oluyor. İsimlerini yaşatmış oluyoruz, kahramanları gün yüzüne çıkartmış oluyoruz. Biz, burada hem maddi hem de manevi anlamda bu kursiyerleri geliştirip toplumumuz en değerli varlığı olan kadını yeniden hayata tutunduruyoruz. Bence destek görmeli. Herkesin de katılımın bekliyorum."

- Kendilerini geliştiriyor, psikolojik olarak rahatlıyorlar

Kursiyerlerden ev hanımı Seher Gündem, kursta çok güzel şeyler yaptığını anlattı. Marangozhanede ahşaptan oyuncaklar üreterek mutlu olduğunu dile getiren Gündem, şunları söyledi:

"Erkeklerin yapabildiği bir şeyi kadınların da yapabileceğini gösteriyoruz burada. Yani marangozhanede oyuncak yapıyoruz. Burada el becerim artıyor. Başka el işleri de yapıyoruz ama bu çok farklı. Ben, çok sevdiğim için ve buraya mutlu olmak için geliyorum. Herkese tavsiye ediyorum. Psikolojik olarak çok rahatlatıyor, kendimi geliştiriyorum. Evde durup paslanacağıma buraya gelip bir şeyler öğreniyorum."

Ev hanımı Sultan Ördek de sosyalleşmek için oyuncak kursuna katılmak istediğini belirtti.

Yaptığı işlerle ileride aile bütçesine katkıda bulunmak istediğini aktaran Ördek, "Tabii buraya gelerek el sanatları ve oyuncak yaparak rahatlıyoruz, huzur buluyoruz. Evde boş boş oturacağımıza hem boş vaktimizi değerlendirip hem de bir şeyler öğreniyoruz." dedi.

Kurs öğretmeni Nazlı Kantarcılar da 6 ay sürecek kursa hiçbir şey bilmeden gelen kadınların çok güzel işler çıkarttığına işaret etti.

Kursta kadınların çok hevesli olduğunu vurgulayan Kantarcılar, "Burada yaptıkları oyuncaklarla çok mutlu oluyorlar. Her gün çok farklı çalışmalar yapan kadınlarımız yaptıklarından mutluluk duyuyorlar." görüşünü kaydetti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.