Kktc'de Dörtlü Koalisyon Hükümetine Doğru

Kktc'de Dörtlü Koalisyon Hükümetine Doğru
CTP Genel Sekreteri Sorakın:- "CTP'nin başbakanlık ve 3 bakanlık, HP'nin 3 bakanlık, DP ile TDP'nin 2 bakanlık alması konusunda anlaşmaya varıldı ancak hangi partinin hangi bakanlıkları alacağı henüz netleşmedi"

LEFKOŞA (AA) - Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) 7 Ocak'ta yapılan erken genel seçimin ardından dört parti heyetleri, koalisyon arayışları çerçevesinde bir araya geldi.

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP), Halkın Partisi (HP), Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) ve Demokrat Parti (DP) temsilcileri, CTP Genel Merkezinde hükümeti kurma çalışmaları kapsamında CTP Genel Merkezinde görüştü.

Yaklaşık 5 saat süren görüşme sonrası açıklamalarda bulunan CTP Genel Sekreteri Erdoğan Sorakın, olası koalisyon hükümetinde CTP'nin başbakanlık ve 3 bakanlık, HP'nin 3 bakanlık, DP ile TDP'nin 2 bakanlık alması konusunda anlaşmaya varıldığını ancak hangi partinin hangi bakanlığı alacağının henüz netleşmediğini belirtti.

Dört parti arasında devam eden koalisyon protokolü görüşmelerinin olumlu havada geçtiğini söyleyen Sorakın, görüşmelerin birkaç gün içerisinde netleşebileceğini, olumlu sonuçlanması halinde hükümet programını görüşmeye başlayacaklarını ifade etti.

Sorakın, koalisyon protokolü üzerinde varılacak uzlaşının partilerin yetkili kurullarına sunulacağını aktararak daha sonra hangi bakanlığın hangi partide olacağı konusunu sonuçlandırmaya çalışacaklarını kaydetti.

KKTC'de 50 sandalyeden oluşan Cumhuriyet Meclisinde hükümetin kurulabilmesi için 26 milletvekilinin destek vermesi gerekiyor.

Erken genel seçimde Ulusal Birlik Partisi (UBP) 21, CTP 12, HP 9, TDP 3, DP 3 ve Yeniden Doğuş Partisi (YDP) 2 milletvekilliği kazanmıştı.

Ülkede daha önce Başbakan Hüseyin Özgürgün liderliğindeki UBP'nin 18, Serdar Denktaş liderliğindeki DP'nin 4 milletvekilinin bulunduğu koalisyon hükümetine, 4 bağımsız milletvekili de dışarıdan destek veriyordu. Muhalefetteki CTP 20 ve TDP 3 sandalyeye sahipti. Mecliste hükümete destek verenlerin dışında bir bağımsız milletvekili daha bulunuyordu.

KKTC Cumhuriyet Meclisi, 13 Kasım 2017'de oy çokluğuyla erken genel seçim kararı almıştı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.