Kolombiya'daki barış süreci

Kolombiya'daki barış süreci
Hükümet, FARC liderlerine sağladığı güvenli geçiş iznini askıya aldı

BOGOTA (AA) - Kolombiya hükümeti, barış müzakerelerini sürdürdüğü Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) liderlerine militanların kamplarını ziyaret için verdiği güvenli geçiş iznini kaldırdı.

Kolombiya hükümetinin müzakerecilerinden Humberto de la Calle, yaptığı yazılı açıklamada, FARC adına barış müzakerelerini yöneten ve Ivan Marquez lakabıyla bilinen isyancı lider ve örgütün diğer üyelerinin, silahlı militanlar eşliğinde ülkenin Venezuela sınırındaki bir kentte görüldüğünü belirtti.

"Hükümet için anlaşmada ana kural silahlarla siyasetin olmamasıdır, bu kabul edilemez bir ihlaldir" ifadesini kullanan De la Calle, FARC liderlerine militanların kamplarını ziyaret için verilen güvenli geçiş izninin kaldırıldığını duyurdu.

De la Calle, barış görüşmelerinin garantörlüğünü yapan Norveç ve Küba'dan, Marquez ve diğer FARC komutanların derhal Küba'ya dönmesini sağlamasını istedi.

FARC, konuyla ilgili açıklama yapmadı.

Hükümet, barış sürecinin bir parçası olarak, FARC komutanlarının Küba seyahatlerini kolaylaştırmıştı. Ancak komutanların bu tür görevlere devam ederken silah taşımaları ya da sivillerle ilişki içerisinde bulunmalarına izin verilmemişti.

Kolombiya'da taraflar, 50 yılı aşkın süredir devam eden sorunu çözmek için Kasım 2012'den bu yana Küba'da barış müzakereleri yürütüyor. Toprak reformu, siyasi katılım, mağdurlara tanınacak haklar gibi konuların ele alındığı görüşmelerin 23 Mart'a kadar imza aşamasına gelmesi hedefleniyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.