Kömürün "ekmek" olduğu ilçe Soma

Kömürün "ekmek" olduğu ilçe Soma
İlçede maden faciasından önce olduğu gibi bugün de en büyük istihdamı kömür madenleri sağlıyor- Yer altında yaklaşık 12 bin işçinin çalıştığı Soma'da, mevcut iş gücünün yarısından fazlası ekmeğini kömürden çıkarıyor- Yaşanan acı olaydan sonra işçi maaşlar

MANİSA (AA) - HALİL ŞAHİN - Türkiye'nin önemli kömür üretim merkezlerinden Manisa'nın Soma ilçesinde faciadan önce olduğu gibi bugün de en fazla istihdamı madenler sağlıyor. Yeni yatırımlarla ilçede kömür sektöründe çalışanlarının oranının daha da artması bekleniyor.

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, yaklaşık 100 yıldır kömür madeni işletilen ve geçen yıl 10 milyon ton civarında kömür üretimi yapılan ilçede 5 maden ocağı faaliyet gösteriyor. Bu madenler, 107 bin nüfuslu ilçede en büyük iş kapısı olarak görülüyor.

Maden işletmeleri ve kömüre dayalı sektörlerin geliştiği ilçe, istihdam potansiyeli nedeniyle çevre il ve ilçelerden göç alıyor. Halen nüfusun yaklaşık 3'te 2'si, geçimini kömürden kazanılan parayla sağlıyor.

Soma Kaymakamı Ahmet Altıntaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, madenlerin ilçe için önemli iş sahaları olduğunu, 12 bin civarında kişinin yer altında çalıştığını, yer üstünde görevlileri ve madene bağlı sektörlerdeki çalışanlarla madenciliğin ilçenin en temel geçim kaynağı olduğunu kaydetti.

Çalışan nüfusun yarıdan fazlasının madencilik sektöründe bulunduğunu aktaran Altıntaş, 13 Mayıs 2014'teki facianın ardından da madenlerdeki çalışan sayısında büyük bir değişiklik olmadığını ifade etti.

Altıntaş, olaydan sağ kurtulanların farklı maden şirketlerinde çalışmaya devam ettiğini dile getirerek, "Kazadan sonra kapanan ocaklar dolayısıyla işsiz kalan madencilerimiz gelip bizden talepte bulunuyorlar, 'madende çalışmak istiyorum' diye. Madenlerde iş imkanı olsa daha fazla insanın çalışmaya istekli olduğunu söyleyebiliriz." dedi.

- İkinci termik santral yolda

Facia sonrası ana geçim kaynağı olan madenciliğe alternatif alanlar oluşturmaya çalıştıklarını, bu kapsamda meslek edindirme kursları açtıklarını anlatan Altıntaş, buna rağmen madenlerin çalışma tercihi olarak ilk sırada yer aldığına dikkati çekti. Altıntaş, şöyle devam etti:

"İlçemizde ikinci termik santral, kurulum aşamasında. O santralde şu an 500 civarında çalışan var ama bu sayı artacak. Madenden hammadde kullanacak olan bir çimento fabrikası kuruluyor. O da önemli bir istihdam alanı oluşturacak. Organize sanayi bölgesi kurulma çalışmaları hızlandırıldı. Bunlar bitince çok hızlı bir şekilde ilçe ekonomisine katkı sağlayacaklar."

- "Ocaklar facia öncesine göre daha güvenli"

Türkiye Maden İşçileri Sendikası'nın Ege Bölgesi Şube Başkanı Recep Satır ise Soma'daki madenlerde en yaygın örgütlenmeye sahip sendika olduklarını belirtti. Satır, 13 Mayıs sonrası iş sağlığı ve iş güvenliğinin öneminin daha iyi anlaşıldığını, bu konudaki hassasiyetin arttığını söyledi.

Şehit madencilerin acısını yüreklerinde hissettiklerini, şu anda madende çalışanlar için yapılan iyileştirmelerin onlar sayesinde olduğunu vurgulayan Satır, madencilerin aldığı ücretlerde yüzde 135'lik artışlar olduğuna değindi. Satır, sözlerini şöyle sürdürdü:

"En düşük işçi maaşı 2 bin 880 lira oldu. Olaydan önce bu rakam bin 200 liraydı. İki günlük hafta tatili uygulamasına geçildi. Tüm ocaklarda eski bantların yerine yanmaz bantlar döşendi. Yer altında elektrikle çalışan motorlar, telefonlar alev sızdırmaz malzemelerden seçildi. Üretim baskısı yok artık. Ayrıca personel takip sistemi kuruldu. Bu sistem sayesinde yer üstündeki görevliler yer altındakilerin nerede olduğunu, hareket edip etmediklerini takip edebiliyor. Ocakların içinde oksijen dolum merkezi yapıldı. İş sağlığı ve iş güvenliği eğitimleri sıklaştırıldı."

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.