KONYA, İHRACATTA CUMHURİYET TARİHİNİN REKORUNU KIRDI

KONYA, İHRACATTA CUMHURİYET TARİHİNİN REKORUNU KIRDI
Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk, “Konya her zaman Türkiye ekonomisine pozitif katkı sağlayan bir şehir olmuştur, olmaya da devam edecektir. Konya olarak son 10 yılda ihracatta iyi bir ivme kazandık.

Öztürk, "İlimizin ekonomik potansiyeli düşünüldüğünde Konya’nın bu ivme için yeterli olmadığı görüşündeyiz. Konya’nın çok daha fazla mesafe alacağına inanıyoruz” dedi.

Konya Ticaret Odası, 2017 Yılı Ekonomik ve Siyasi Gelişmelerin Değerlendirilmesi ve 2018 Yılı Beklentileri kapsamında basın toplantısı düzenledi.

KONYA, ARALIK AYINDA TÜRKİYE’NİN İHRACATININ 1.09’UNU GERÇEKLEŞTİRDİ

KTO Başkanı Selçuk Öztürk, “2017 yılında Konya ihracatta cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdı. En yüksek ihracat rakamına ulaştı.  2017 yılında Konya’nın ihracatı geçen yıla göre yüzde 17.4’lük artışla 1 milyar 564 milyon olarak gerçekleşti. Aralık ayı ihracatımız yüzde 27.42 oranında artışla 147 milyon olarak gerçekleşti. Aralık ayında Türkiye’nin ihracatının yüzde 1.09 ‘unu Konya gerçekleştirdi. Aslında Konya’nın potansiyeline baktığımızda Türkiye’nin ihracatının yüzde 3’ünü yapabilecek potansiyele sahip bir şehir” ifadelerini kullandı.

2018 YILINDA 11.8 MİLYAR DOLAR İHRACAT HEDEFİMİZ VAR

2018 yılında 11.8 milyar dolar ihracat hedefleri olduğunu ifade eden Öztürk, “İhracat sıralamasında Konya ilk defa bu sene 13. Sıraya yükseldi. Bir sahil kenti olmamasına rağmen bu rakamları iyi bir performans olarak değerlendirebiliriz.  İhracatçı firma sayısına baktığımızda 6. Sıradayız. 1820 tane ihracatçımız var. En fazla ihracat yaptığımız ülkelere baktığımızda aslında çok fazla bir değişiklik yok. Türkiye'nin ihracat yaptığı ülkeler arasında Irak, Almanya, Cezayir, İtalya, Amerika, Mısır, İngiltere, Suudi Arabistan ve İran yer alıyor. İhracatımızda hem Avrupa ülkelerinin hem Amerika’nın olması, hem de Afrika ülkelerinin olması Türkiye’nin ihracatında çeşitlilik olduğunu gösteriyor. Küba, Uganda, Mozambik, Hong Kong, Slovakya ise Konya’nın en fazla ihracat yaptığı ülkeler sıralamasında yer alıyor. Konya olarak en fazla hangi sektörlerde ihracat yapıyoruz diye baktığımızda, makine ve aksanları, otomotiv, hububat bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri, demir ve demir dışı metaller, kimyevi maddeler ve mamulleri, su ürünleri ve hayvansal mamuller, iklimlendirme sanayi, çelik, savunma ve havacılık sanayi, madencilik ürünleri bulunuyor” dedi.

2018 yılından umutlu olduklarını belirten Öztürk, geleceğe güvenle baktıklarını ifade etti.

(Ebrar Küçükakın)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum