Konya Ovasında 190 Bin 850 Dekar Arazi Suya Kavuşacak

Konya Ovasında 190 Bin 850 Dekar Arazi Suya Kavuşacak
Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü (DSİ) Konya iline yaptığı yatırımlarla ilimizin mümbit topraklarını su ile buluşturmaya, vatandaşlarımıza içme ve kullanma suyu temin etmeye ve derelerdeki taşkın riskini azaltmaya devam ediyor.

Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü (DSİ) Konya iline yaptığı yatırımlarla ilimizin mümbit topraklarını su ile buluşturmaya, vatandaşlarımıza içme ve kullanma suyu temin etmeye ve derelerdeki taşkın riskini azaltmaya devam ediyor. Konya ili ve ilçelerinde son dönemde yapılan su yapılarının artması bölgedeki tarımsal faaliyetlerin gelişmesinde de önemli rol oynuyor.

Büyük sulama projeleri alanları dışında kalan kırsal kesimlerde kısa sürede sulu tarıma geçilmesi ve civardaki içme kullanma suyu ihtiyaçlarının karşılanması hedeflenen “GÖLSU” projesi kapsamında Konya ilimiz de nasibini aldı. Son 16 yılda Konya’da 738 bin 590 dekar arazi sulamaya açıldı ve böylece Konyalı çiftçilere yıllık 973 milyon TL zirai gelir artışı sağlandı.

dsi-(7).jpg

Bununla birlikte 190 bin 850 dekar tarım arazisini borulu şebeke sulamaya kavuşturacak olan Konya Ovası 1,2,3 Sulamaları Projesinde de çalışmalar hızla devam ediyor. Su kaynağı Mavi Regülatör ve Apa Hotamış İletim Kanalı olan hat vasıtasıyla 9 adet yerleşim yerinin borulu sistem sulamaya kavuşacağını açıklayan DSİ Genel Müdürü Mevlüt AYDIN “Konya Ovası Projesi (KOP) kapsamında bulunan Konya Ovası 1,2,3 Sulamaları İnşaatı tamamlandığında toplamda 190 bin 850 dekar tarım arazisi borulu sistem sulamaya kavuşacaktır. Böylece yaklaşık %40 su tasarrufu sağlanacak, verimlilik de yaklaşık %20-30 oranında yükselecektir.” dedi.

Projedeki çalışmalar hakkında da açıklamaya yapan Genel Müdür AYDIN, “Şuana kadar 65 bin 115 metre CTP, 139 bin 420 metre PE100 boru imalatı, toplam uzunluğu 283 metre olan 6 adet yatay sondaj, muhtelif tiplerde toplam 883 adet sanat yapısı, yaklaşık 10 km tahliye kanalı imalatı, otomatik geri yıkamalı tambur filtre istasyonu imalatları tamamlandı. Hidrostatik testler devam ediyor. 2018 yılı sonu itibari ile 67 bin dekar alan sulamaya hazır hale getirildi. 2019 yılında 17 km PE100 boru imalatı ve sanat yapıları ile toplamda sulamaya hazır hale getirilecek olan alan 72 bin dekara ulaşacak” şeklinde konuştu.

dsi-(4)-001.jpg

Projenin tamamlanmasıyla, 2019 birim fiyatları ile dekar başına 817,5 TL gelir artışı ve ülke ekonomisine yıllık 156.000.000 TL katkı sağlanacağını ifade eden Genel Müdür AYDIN, “Bu projenin yapılmasında en büyük destekçimiz Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Dr. Bekir PAKDEMİRLİ’ye şükranlarımı sunuyor, emeği geçenlere teşekkür ediyorum.” diyerek sözlerine son verdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.