Konya’da bağırtlak kuşu avcılarına ceza

Konya’da bağırtlak kuşu avcılarına ceza
Konya’da koruma altında bulunan bağırtlak kuşunu avlayanlara 8 bin 314 TL para cezası kesildi.

Konya’da koruma altında bulunan bağırtlak kuşunu avlayanlara 8 bin 314 TL para cezası kesildi. Orman ve Su İşleri Bakanlığı 8. Bölge Konya Şube Müdürlüğü’ne bağlı Ereğli Şefliği Av Koruma Ekibi, Ereğli ilçesinin Karaahırlı yaylasında avlanan 5 adet kaçak avcıyı yakaladı. Kaçak avcılara, 4915 sayılı Kara Avcılığına muhalefetten 5 bin 814TL idari para cezası kesildi. Ayrıca 5 adet bağırtlak kuşu için 2 bin 500 TL tazminat cezası uygulandı. Bununla birlikte 2 adet haznesi iki fişekle sınırlandırılmamış takozsuz tüfeğe mülkiyeti kamuya geçirilmek üzere el konuldu.

544f7a02506a4505f37251edc591f3f1-1407958667.jpg

BAĞIRTLAK KUŞU

Yabanördeğine benzeyen, orta büyüklükte, koyu kurşuni renkte, adını ötüşünden alan, geceleri çok öten, eti sevilen, göçmen bir av kuşudur. Uzunlukları 22-40 cm arasında değişen bağırtlakların tüyleri boz ya da kahverengi, kanatlan sivri uçludur ve türlerden çoğunda kuyrukların tam ortasında iğne gibi tüyler bulunur. Uçuşları ve yürüyüşleri hızlı olan bu kuşların derileri sert, tüyleri de kalın olduğu için avlanmaları oldukça güçtür. Türkiye’de iki bağırtlak türü yaşar. Bayağı bağırtlak (Pterocles orientalis) 34 cm uzunluğundadır. Erkeğin başı ve göğsü açık boz, çenesi turuncu, boğazı kara, sırtı san ve kahverengidir. Dişi genellikle açık sarı üs­tüne kahverengi ve kara nakışlıdır. Hem erkeğin, hem dişinin göğüslerinin ortasında enlemesine ince ve kara bir çizgi vardır; karınları da karadır. Kuzey Afrika, Ortadoğu ve Orta Asya’ya yayılmış olan bağırtlak, bozkırlarda ve yarı çöllerde yaşar. Bitkisel besinlerle, özellikle de tohumlarla beslenir. Diğer bağırtlak türleri gibi sabahlan ve akşamlan güneş batmadan sürüler halinde su kenarlarına toplanıp su içerler. Nisan ortasından ağustosa değin süren üreme mevsiminde, toprağa açılan küçük bir çuku­ra dişi kuş iki-üç yumurta bırakır. Bağırtlak Türkiye’de en çok Orta Anadolu bozkırlarında, Güneydoğu Anadolu’nun batı kesimlerinde ve yer yer Doğu Anadolu’da görülür.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.