Konya’da Parkinson Hastalığı Anlatıldı

Konya’da Parkinson Hastalığı Anlatıldı
Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Türkiye Parkinson Hastalığı Derneği’nce Dünya Parkinson Günü dolayısıyla ‘Parkinson Hastalığının 200. yıl dönümünde’  Parkinson hastalığı anlatıldı.

Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Türkiye Parkinson Hastalığı Derneği’nce Dünya Parkinson Günü dolayısıyla ‘Parkinson Hastalığının 200. yıl dönümünde’  Parkinson hastalığı anlatıldı.

Dedeman Otel’de, Abdiİbrahim ilaç şirketinin katkısıyla gerçekleştirilen panele, Selçuk Üniversitesi Nöroloji Anabilim Dalı Başkanı, Türk Nöroloji Derneği Başkanı, Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Şerefnur Öztürk, Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Üyesi Prof. Dr. Recep Aygül, Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hakan Ekmekçi, Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı Üyesi Yrd. Doç. Dr. İlknur Albayrak, hasta ve hasta yakınları katıldı.

PROF. DR. ÖZTÜRK, “HASTALARIMIZLA EL ELE DAHA AKTİF VE GÜZEL BİR HAYATA”

Programın açılış konuşmasını yapan Selçuk Üniversitesi Nöroloji Anabilim Dalı Başkanı, Türk Nöroloji Derneği Başkanı, Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Şerefnur Öztürk, “Parkinson hastalığı yaşla birlikte sıklığı artan dejeneratif yani ilerleyici ve fonksiyon bozucu nörolojik hastalıklar içinde önemli bir yer tutar. Belirtileri sinsi bir şekilde, yavaş ilerleyici olarak ortaya çıkabilir ve önemsenmezse hastalıkta ilerlemeye neden olabilir. Pakinson hastalığının  tedavisi yeni olanaklarla oldukça gelişme göstermiştir. Parkinson hastalığının tedavi yöntemleri; ilaç tedavisi, cerrahi tedavisi ve diğer girişimsel yöntemlerini kapsamaktadır. Parkinson hastalığı konusunda farkındalığı ve bilgi düzeyini artırmak amacıyla hasta ve hasta yakınlarımıza yönelik olarak Parkinson Derneği ile işbirliği ile hazırladığımız bu toplantımızda, Parkinson hastalığı ve hastalık tanı ve tedavisi konusunda toplumsal farkındalığı arttırmak ve hastalarımıza birinci elden gelişmeleri aktarmak amacıyla bu toplantıyı düzenlemeye karar verdik” dedi.

PROF. DR. AYGÜL, “PARKİNSON HASTALIĞI İLERİ YAŞIN HASTALIĞIDIR”

Panelde ilk sözü alan Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Üyesi Prof. Dr. Recep Aygül, “Parkinson hastalığı genellikle yaşlanmayla daha sık gördüğümüz bir hastalıktır. Genellikle altmışlı yaşlardan sonra ortaya çıkan bir hastalıktır. 65 yaş üstü her yüz kişiden birisinde görülen bir hastalıktır. Temel olarak bu hastalık, beyinde hareketleri kontrol eden, hareketlerimizin düzgün olarak gerçekleştirmesini sağlayan merkezlerdeki hücrelerin kaybıyla oluşan ilerleyici bir hastalıktır. Beyinde hareketleri kolaylaştıran damarların tahripleriyle oluşan bir hastalık” diye konuştu

 

YRD. DOÇ. DR. EKMEKÇİ, “HAREKETTE BEREKET VARDIR”

Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hakan Ekmekçi, “Parkinson; yavaş ilerleyici nörodejeneratif  (beyin hücrelerinde kayıp ile seyreden) bir beyin hastalığıdır. Parkinson hastaları için egzersiz ve hareket, özellikle ilaçların pek etki edemediği yürüyüş ve denge bozukluklarının kontrolünde çok önemli. Egzersiz sadece yürüyüş, denge, duruşu düzeltmekle kalmaz, Parkinson hastalığının depresyon, durgunluk, yorgunluk ve kabızlık gibi diğer belirtilerini de olumlu etkiler” şeklinde konuştu.

YRD. DOÇ. DR. ALBAYRAK, “HAYATA HAREKET KATIN”

Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı Üyesi Yrd. Doç. Dr. İlknur Albayrak, “Parkinson hastalığının tedavi yöntemleri; ilaç tedavi,cerrahi tedavi, fizik ve rehabilitasyon tedavi oluşmaktadır. Düzenli egzersiz programı ilaçların azaltılmasına yardımcı olmaktadır. Düzenli egzersiz programının en iyi yanı ise Parkinson hastalıklarına karşı hiçbir yan etkisi yoktur. Kullanılan ilaç ve cerrahi tedavilerin yan etkisini görüyoruz ama fizik tedavi ve rehabilitasyon tedavisin hiç bir şekilde yan etkisi görülmemektir ”dedi.

Programda ayrıca Parkinson hastalarına yönelik gerçekleştirilen egzersizlerden örnekler gösterildi.

 

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.