Kore Aselsan'ı örnek alıyor

Kore Aselsan'ı örnek alıyor
Güney Kore, yönetimdeki başarı ve şeffaflık nedeniyle savunma sanayisinde Aselsan'ı örnek alacak

Savunma sanayisi alanında Türkiye'den önde olmasına rağmen Güney Kore, iş modeli olarak Türkiye'yi kendine örnek alıyor. Savunma Birleşmeleri Programı'ndaki (DAPA) yolsuzluklar ve yönetim zaafları nedeniyle Türkiye'den Aselsan'ın model olarak alınabileceği belirtiliyor. Aselsan modelinin tercih edilmesinin sebebi ise şirketin son yıllarda ihracatta ve uzmanlaşmada dünya genelinde en iyi performanslardan birini izlemesi. Aselsan dünya savunma sanayisi sektörü firmaları listesinde 22 basamak sıçrayarak 65'inci olmuştu. Kore Havacılık ve Savunma Sanayi Takımı Başkanı Ann Young-su, "Türkiye savunma sanayisinin rekabetçiliği Savunma Sanayi Müsteşarlığı'ndaki sivil uzmanların da katkısı ile oldu. İşgücünün yüzde 33'ü mühendis ve bunların da yüzde 31'inin yüksek lisans ve üstü. Bu durum da şeffaflığı artırıyor. Operasyon kısmında uzanlaşma önemli" dedi. 

16.6 milyar dolarlık ciro
Türkiye ile Güney Kore firmalarının ortak üretimleri bulunuyor ancak tarihi olarak karşılaştırınca savunma sanayisinde Güney Kore, Türkiye'ye göre daha eski. Aynı zamanda firmaların büyüklükleri de Türkiye'nin önünde. Güney Kore'den dünyanın en büyük 100 savunma sanayisi firması arasına giren beş şirket bulunurken Türkiye'den tek giren Aselsan. Güney Kore'nin beş firmasının 16 milyar 594 milyon dolarlık bir cirosu bulunurken Aselsan'ın 1 milyar 140 milyon dolarlık cirosu var.

Ar-Ge insanı 10 yılda % 363 arttı
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Türkiye'nin Ar-Ge insanı kaynağının 2002-2012 yılları arasında yüzde 363 oranında artış gösterdiğini bildirdi. Bakan Işık, ülke genelinde Ar-Ge Merkezi Belgesi alan işletme sayısının Eylül 2014 itibariyle 163 olduğunu, bunlardan 7'sinin bilgi ve iletişim teknolojileri alanında faaliyet gösterdiğini aktardı. Işık ayrıca bin 304 iş fikrinin desteklendiğini belirtti. 

3.59 milyar $
Kore silah ihracatı


ilk 100'de G. Kore'li firma sayısı

1.65 milyar $
Türkiye silah ihracatı

65
Aselsan'ın ilk 100'deki yeri
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.