Kosovalı Sırp Siyasetçinin Öldürülmesi

Kosovalı Sırp Siyasetçinin Öldürülmesi
AB Kosova Misyonu, Kosova Cumhurbaşkanı Thaçi, Arnavutluk Cumhurbaşkanı Meta ve Başbakanı Rama, İvanovic'in silahlı saldırı sonucunda öldürülmesini "şiddetle" kınadı- İvanovic'in naaşı, yapılan otopsinin ardından önünde öldürüldüğü partisinin ofisine geti

PRİŞTİNE (AA) - Sırp siyasetçi Oliver İvanovic'in suikaste kurban gitmesi Kosova, Sırbistan ve Arnavutluk tarafından tepkiyle karşılandı.

Avrupa Birliği'nin (AB) Kosova Misyonu (EULEX) tarafından yapılan yazılı açıklamada, İvanovic'in bu sabah silahlı saldırı sonucunda öldürülmesinin "şiddetle kınandığı" bildirildi.

İlgili makamlara, "korkunç eylemin faillerinin tutuklanması için hızlı ve etkili şekilde hareket etmeleri" çağrısında bulunulan açıklamada, EULEX olarak destek sağlamaya hazır olunduğu belirtildi.

Açıklamada ayrıca EULEX misyon şefi Alexandra Papadopoulou'nun İvanovic'in aile ve sevdiklerine başsağlığı dilediği kaydedildi.

Kosova Cumhurbaşkanı Haşim Thaçi de yaptığı yazılı açıklamada, İvanovic'in öldürülmesini "şiddetle" kınadı.

Suikastın aydınlatılması ve suçluların bir an önce adalete teslim edilmesi çağrısı yapan Thaçi, olayın aydınlatılması için ülkenin kuzeyindeki tüm toplumların adalet organlarıyla iş birliği içerisinde bulunmaları gerektiğini belirtti.

- Arnavutluk Cumhurbaşkanı ile Başbakanı da kınadı

Kosovalı Sırp siyasetçi İvanovic'in öldürülmesini Arnavutluk Cumhurbaşkanı İlir Meta ve Başbakan Edi Rama da "şiddetle" kınadı.

Arnavutluk Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamaya göre Meta, olay nedeniyle üzüntüsünü ifade ederken, İvanovic’in öldürülmesini şiddetle kınadı.

Meta, bu olayın iki ülkenin Avrupa geleceği ile bölgenin istikrar, barış ve güveni için önemli Kosova ile Sırbistan arasındaki diyalog sürecine etki etmemesi, durumun sakinlik ve ihtiyatla değerlendirilmesi çağrısında bulundu.

Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, İvanovic’in öldürülmesinden duyduğu derin üzüntüyü belirterek, "Diyalog ve barış çabaları durdurulmamalı, derinleştirilmelidir." ifadelerini kullandı.

- İvanovic’in naaşı Belgrad’da toprağa verilecek

Öte yandan, Sırp siyasetçinin naaşı, yapılan otopsinin ardından önünde öldürüldüğü partisinin ofisine getirildi.

Ofiste aile üyeleri, partiden arkadaşları ve dostları bulunurken, evinin önünde de vatandaşlar tarafından mumlar yakıldı, çiçekler bırakıldı.

İvanovic’in ailesinin talebi üzerine Sırp siyasetçinin naaşının yarın Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da defnedileceği bildirildi.

- İvanovic'in öldürülmesi

64 yaşındaki Sırp siyasetçi İvanovic, sabah saatlerinde Kuzey Mitrovitsa şehrindeki ofisi önünde uğradığı silahlı saldırıda hayatını kaybetti.

İvanovic, Kosova'daki savaşta Sırp paramiliter grupların komutanlığını yaptığı ve savaşta Arnavut sivillere yönelik suçlar işlediği iddiasıyla 2016'da 9 yıl hapse mahkum edilmişti.

Yüksek Mahkeme, 2017'de bu kararı bozmuş ve İvanovic’in yeniden yargılanmasına hükmetmişti. İvanovic, tutuksuz yargılanıyordu.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.