Kraliçe 2. Elizabeth yeni yasama yılını açtı

Kraliçe 2. Elizabeth yeni yasama yılını açtı
İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth, İngiliz parlamentosunun yeni yasama yılının açılışında Muhafazakar Parti hükümetinin bir yıllık yasama dönemi programını açıkladı

LONDRA (AA) - İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth, İngiliz parlamentosunun yeni yasama yılının açılışında Muhafazakar Parti hükümetinin bir yıllık yasama dönemi programını açıkladı.

Kraliçe 2. Elizabeth, yeni yasama yılının açılışında, İngiltere Başbakanı David Cameron'ın lideri olduğu Muhafazakar Parti'nin parlamentonun gelecek döneminde yürürlüğe girmesini istediği yasa tasarılarını ilan etti.

Ekonomiden sağlığa, hapishane idarelerinden ülkedeki okulların statüsüne kadar geniş bir yelpazedeki kanun tasarılarının başlıklarını okuyan Kraliçe 2. Elizabeth, geçen hafta Londra’da toplanan Uluslararası Yolsuzlukla Mücadele Zirvesi'ni müteakip yolsuzluk, vergi kaçakçılığı ve para aklama ile mücadeleye dönük yeni yasal düzenlemeler yapılacağını duyurdu.

Hükümetin aşırı akımlarla mücadele stratejisi kapsamında yeni yasalar çıkaracağını belirten Kraliçe, "Radikalleşmeyi önlemeye, aşırılıkla mücadeleye ve toplulukların entegrasyonunu teşvike yönelik yasal düzenlemeler yapılacak." diye konuştu.

"Hükümetim, kolluk kuvvetlerinin, güvenlik ve istihbarat servislerinin kullanımına ve denetimine ilişkin yasaları modernize etme çalışmalarını sürdürecek." diyen Kraliçe, özellikle İngiltere ve Galler’deki polis gücünün kapasitesini ve hesap verebilirliğini artırmaya dönük düzenlemelere de gidileceğini kaydetti.

Hükümetin silahlı kuvvetlere yatırımlarını sürdüreceğini ve NATO kapsamındaki taahhütleri çerçevesinde milli gelirin yüzde 2’sini savunma harcamalarına yönlendireceğini anlatan Kraliçe, İngiltere’nin nükleer caydırıcılığının da uzun vadeli olarak güvenceye alınacağını kaydetti.

Hükümetin kilit önemdeki dış politika planlarına da değinen Kraliçe, "Hükümetim Ukrayna’daki ihtilafı çözmeye dönük gayretlerini sürdürecek, DAEŞ’le mücadelede öncü rol oynayacak ve Suriye’de kalıcı bir çözüm yoluyla barışı sağlamaya dönük uluslararası çabaları destekleyecek." diye konuştu.

Kraliçe ayrıca Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos'un kasım ayında İngiltere’de devlet konuğu olarak ağırlanacağını da açıkladı.

- Renkli ve sembolik tören

İngiltere'de Kraliçe'nin yasama dönemlerinin başında parlamentoya giderek, hükümetin bir yıllık programını özetlediği konuşma dolayısıyla başkent Londra renkli törenlere sahne oluyor.

Her yasama yılının başında Buckingham Sarayı'ndan atlı arabanın içinde ve Kraliyet atlıları eşliğinde çıkan Kraliçe 2. Elizabeth ve eşi Edinburgh Dükü Philip, Westminster'daki tarihi parlamento binasına geliyor.

Kraliçe ve eşinin Lordlar Kamarası'ndaki tahtlara oturmasının ardından Kraliyet yetkilisi parlamentonun alt kanadı olan ve bakanlarla milletvekillerinin bulunduğu Avam Kamarası'na giderek, milletvekillerini Lordlar Kamarası'na Kraliçe'yi dinlemeye davet ediyor.

Bu davet sırasında renkli görüntüler ortaya çıkıyor. Kraliçe'nin temsilcisi, milletvekillerini çağırmak için Avam Kamarası'na doğru yürüyor ancak kamaranın kapısı Kraliyet temsilcisinin yüzüne sert bir şekilde kapatılıyor.

Kraliyet temsilcisi bunu üzerine kapıyı üç kez çalıyor, kapı açılıyor ve Kraliçe'nin Avam Kamarası'ndaki asası alınarak Avam Kamarası başkanı liderliğinde Lordlar Kamarası'na geçiliyor.

Tören, parlamentonun ve siyasetin monarşiden bağımsızlığını simgeliyor. Kraliçe'nin parlamentoda bulunduğu süre boyunca ise tarihi Westminster Sarayı'nda Birleşik Krallık bayrağı yerine monarşinin bayrağı dalgalanıyor.

- Keçi derisinden kap ve parşömen kağıdı

Başbakan ve milletvekillerinin Lordlar Kamarası'na geçmesinin ardından ise Kraliçe 2. Elizabeth konuşmasına başlıyor. Kraliçe'nin konuşmasını okuduğu kağıt, parşömen kağıdına el yazısıyla yazılıyor ve mürekkebinin kuruması en az üç gün sürüyor. Konuşmanın kitapçığı ise keçi derisinden yapılmış kap içinde taşınıyor.

İngiltere'de tasarıların yasalaşması için Kraliçe'nin onayı gerekiyor. Geçen eylül ayında İngiliz kraliyet tahtında en uzun bulunan İngiliz hükümdarı unvanını kazanan 90 yaşındaki Kraliçe 2. Elizabeth'in konuşmasını çok sayıda lord, bakan, milletvekili ve diplomat dinliyor. Törenin sonunda ise Kraliçe ve eşi atlı arabayla Buckingham Sarayı'na dönüyor.

İngiliz Parlamentosu'nun 650 koltuklu alt kanadı Avam Kamarası'nın temmuz ayında yaz tatiline girmesi ve eylül ayı başında yeniden toplanması bekleniyor.





Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.