Kurban eti nasıl tüketilmeli?
Beslenme ve Diyet Uzmanı Deniz Meta, yaptığı açıklamada, kurban bayramı'nda şeker ve şekerli besinlerin yanı sıra et
Veteriner kontrolü yapılamayan ve uygun koşullarda kesilmeyen hayvanlardan, salmonella, tüberküloz, şarbon gibi hastalıkların bulaşabileceğine dikkati çeken Meta, sağlıklı bir beslenme için etin sebzelerle birlikte pişirilmesi ve tüketilmesinin uygun olduğunu anlattı.
Kurban etinin mutlaka 24 saat bekletilmesi gerektiğinin altını çizen Meta, yeni kesildiğinden dolayı sert olan etin hem pişirmede hem de sindirimde sıkıntı yarattığını, şişkinlik ve hazımsızlığa
Haşlama ve fırınlama gibi pişirme yöntemlerinin tercih edilmesi önerisinde bulunan Meta, şunları kaydetti:'Bu şekilde, parazitlerin insana geçmesi büyük ölçüde önlenir. Mangal yapılması halinde ise etle ateş arasında 15 santimetre
Etin yağlı kısımlarının mutlaka ayrılması ve hayvansal yağın mümkün olduğunca tüketilmemesi gerekir, doymuş yağ oranı yüksek hayvansal gıdaların kalp ve damar hastalıklarına davetiye çıkardığı unutulmamalı.'Ciğerlerin üzerindeki zar ve görülebilen kötü kısımların mutlaka ayrılması gerektiğinin altını çizen Meta, bayramda sakatat tüketimininarttığına işaret etti. Meta, sakatatlarda parazit bulunabildiğini belirterek bunların çok iyi
Günlük et tüketimi 90-120 gram olmalı
Günlük et tüketiminin 90-120 gram olması ve tercihen öğleyin tüketilmesi gerektiğini anlatan Meta, akşam ise sebze ve posa içeriği yüksek besinleri tavsiye etti.Etlerin yanında C vitamininden zengin salata, sebze, taze sıkılmış meyve sularının tüketilmesini salık veren Meta, "Böylece demir emilimi artırılmalı" dedi.
Deniz Meta, şu önerilerde de bulundu:
"Et kullanarak pişirilen yemeklere yağ ilave etmekten kaçınılmalı.
Kavurma, içine kuyruk yağı veya tereyağı eklemeden kısık ateşte kendi suyuyla pişirilmeli.
Şerbetli tatlılar çok tüketilmemeli ve bol su içilmeli."
Kurban eti nasıl saklanmalı?
Beslenme uzmanı Meta'nın verdiği bilgiye göre, kurban etleri, parçalara ayrıldıktan sonra serin ve temiz bir yerde 5-6 saat dinlendirilmeli. Parçalanmış etin iç kısmının sıcaklığının düşmesi için et, üstü kapatılmadan bekletilmeli. Et dinlendirildikten sonra temiz kaplar içerisinde buzdolabında 3-4 gün, -18 derecede dondurularak 6 ay saklanmalı. Dondurup çözdürülen etlerin tekrar kullanılması sağlıklı olmadığından etler, tek seferde tüketilecek büyüklükte paketlenmeli.
Kahvaltıda ciğer kavurma tüketilmemeli
Beslenme ve Diyet Uzmanı Merve Güler de bazı yörelerde ciğerin, kurban etinin, kesildikten sonra kahvaltı sofrasına getirildiğini; pişirilirken içine hayvanın yağından da konulduğunu belirterek, "Bu şekilde tüketilen ciğer, kalp damarları için çok tehlikeli. Özellikle ciğer yenilecek diye öğlene kadar hiçbir şey yememek, sağlık açısından son derece sakıncalı olabiliyor" uyarısında bulundu.
Hafif bir kahvaltı ile güne başlanmasının,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.