Kurumlar, Kurallar ve Yeni Medya Düzeni Çalıştayı

Kurumlar, Kurallar ve Yeni Medya Düzeni Çalıştayı
Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş: (2)- "Bazı arkadaşların kurucu iradeden anladıkları, paletlerin gücüyle iktidara gelmiş olanların atadığı 3-5 hukukçudan ibarettir. Biz diyoruz ki artık 3-5 hukukçunun yaptığı anayasa metni değil milletin ruhunu temsil eden,

ANKARA (AA) - Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, "Bazı arkadaşların kurucu iradeden anladıkları, paletlerin gücüyle iktidara gelmiş olanların atadığı 3-5 hukukçudan ibarettir. Biz diyoruz ki artık 3-5 hukukçunun yaptığı anayasa metni değil milletin ruhunu temsil eden, milletin temsilcilerinin yaptığı bir anayasaya Türkiye'nin ihtiyacı var" dedi.

Kurtulmuş, Anadolu Yayıncılar Derneğince ATO Meclis Salonunda düzenlenen Kurumlar, Kurallar ve Yeni Medya Düzeni Çalıştayı'nda, Türkiye'nin önemli, temel meselelerinden birinin de yeni anayasa olduğunu belirtti.

Türkiye'nin uzun yıllardır sivil, demokratik ve katılımcı yeni anayasa konusunu tartıştığını bildiren Kurtulmuş, şunları söyledi:

"Bu anayasanın yapılması için bütün siyasi partilere bir kere daha çağrıda bulunuyoruz, herkes sepetinde ne pamuk varsa, eteklerinde hangi taşlar varsa onları ortaya çıkarsın, masanın üzerine koysun. Hiç kimse 'Kırmızı çizgilerimiz budur' diyerek ortaya çıkmasın. Bir tane kırmızı çizgisi vardır anayasa konusunda bu milletin; bu millet artık diyor ki 'Anayasalar bundan böyle paletlerin şakırtıları altında, silahların gölgeleri altında yapılmasın, artık sivil bir anayasa olsun.' Asıl olan budur, gerisi teferruattır. Sivil bir anayasa istiyorsanız hodri meydan."

Kurtulmuş, milletin parlamentodaki dört partiye de yeni anayasa, sivil bir anayasa talebi dolayısıyla oy verdiğini vurgulandı. Kurtulmuş, "Biz iktidar partisi olarak, AK Parti olarak hiçbir ön yargı, milletin çizdiği bu kırmızı çizgiden başka hiçbir kırmızı çizgi çekmeden kendi hazırlığımızı yapıyoruz" diye konuştu.

- "Parlamentonun boynunun borcudur"

Milletin beklentilerini bildiklerini belirten Kurtulmuş, gerçekten sivil, katılımcı, demokratik bir anayasa yapmayı parlamentonun boynunun borcu olarak nitelendirdi. Parlamentonun çok çalıştığına dikkati çeken Kurtulmuş, şunları ifade etti:

"Bu parlamento ne kadar çalışırsa çalışsın, hangi yasayı çıkartırsa çıkartsın, hangi yasayı yaparsak yapalım eğer bu parlamentoda yeni bir anayasa yapamazsak aslında hiçbir şey yapmamış olacağız. Dolayısıyla hiç topu çevirmeden, lafı eğip bükmeden çok net şekilde söylüyorum, yeni bir anayasa bu parlamentoda yapılmak mecburiyetindedir, bu parlamentonun boynunun borcudur, bütün partilerin ortak ödevidir. Bu parlamentoda nasıl bir anayasa felsefesini ön görüyoruz, bu anayasanın ruhu nasıl olmalıdır, bu anayasanın getirdiği sistem, yönetim sistemi nasıl olmalıdır, etkin bir yürütme nasıl sağlanır, biz ve bütün partiler bununla ilgili bütün görüşlerini ortaya koysun. Güçler ayrımı prensibi nasıl ortaya konulur, bunu ortaya koysun. Ama baştan peşin peşin, 'Başkanlık sistemi olursa olur, olmazsa olmaz' ya da 'Olursa biz olmayız' demek asla kabul edilebilir bir tavır değildir. Bunlar görüşme masasının, konuşma masasının teklifleridir."

- "Bırakın bu eski alışkanlıkları"

Özellikle kendi seçmenlerinden bu konuda gelen bazı eleştirileri de göz önünde bulundurarak parlamentodaki partilerin eşit sayıda üye verdikleri anayasa komisyonunu kurduklarını anımsatan Kurtulmuş, "Biz iyi niyetimizi göstermek için 'kimin ne kadar milletvekili olursa olsun üçer temsilci gelsin' dedik. 12 kişi, dört partiye eşit olarak bölündü. Burada herkes anayasanın ruhu, felsefesi, anayasanın öngördüğü sistem, yürütme sistemi, anayasanın öngörmesi gereken güçler ayrımı prensibi ve kontrol mekanizmaları, bütün bunları konuşalım. 'Yeni Türkiye'nin ihtiyacı nelerse bütün bunları konuşalım' derken hiç kimsenin 'Şu konu masadaysa biz yokuz' deme hakkı yoktur. Kim, neyi bahane ederek masadan kalkarsa halkın gözünde onun adı anayasa kaçkını olur. Anayasa kaçkını olurlar" dedi.

Kurtulmuş, söz konusu komisyonun çalışmalarının ilanihaye beklenemeyeceğini, milletin bu kadar vaktinin olmadığını belirtti.

"Belli bir süre beklenir, bu Anayasa Komisyonu çalışmalarını yerine getirir. Eğer bir sonuç elde edilemiyorsa o zaman biz bu arada olgunlaştırdığımız anayasa teklifimizi Meclise sunarız" diyen Kurtulmuş, şu değerlendirmelerde bulundu:

"TBMM'den çıkarsa ne ala, 367'yi bulamazsa 337'yi bulursa gideriz millete, millet ne istiyorsa o olur, milletin sözünden daha üste bir sözü asla kabul etmeyiz. Şimdi bu kadar açık bir şekilde anayasa yapma sorumluluğu varken topu taca atacak herhangi bir çabayı asla bu millet kabul etmez. Bu, Türkiye için zaruri bir meseledir. Ancak eğer 'Bu anayasayı bu parlamento yapmaz, yapamaz' gibi birtakım endişeler varsa onlara da çok açık bir tavsiyemiz var. Bırakın bu eski alışkanlıkları. Eski alışkanlıklarda evet, bu parlamento, bu millet bu anayasayı yapamazdı. Çünkü bu anayasayı yapmak parlamentonun değil birtakım kurucu iradelerin vazifesiydi. 'Kurucu irade' dedikleri şey de ya 60 darbesinden ya da 80 darbesinden sonra oluşmuş iktidarın adamlarıydı. Onların, bazı arkadaşların kurucu iradeden anladıkları, paletlerin gücüyle iktidara gelmiş olanların atadığı 3-5 hukukçudan ibarettir. Biz diyoruz ki artık 3-5 hukukçunun yaptığı anayasa metni değil milletin ruhunu temsil eden, milletin temsilcilerinin yaptığı bir anayasaya Türkiye'nin ihtiyacı var."

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, kurucu iradenin, milletin iradesinin her zaman TBMM'nin kurumsal kimliği altında temsil edildiğine dikkati çekti.

Kurtulmuş, "Birilerinin sandığı gibi Türkiye Cumhuriyeti devleti, sadece askeri bürokrasinin kurmuş olduğu bir devlet değildir. Tamamen dağılmış, yıkılmış, hiçbir şeyi kalmamış, silahı bile kalmamış olan bir orduyu, tamamen parçalanmış bir devleti kuran da o devletin üzerinde kurucu iradesiyle anayasasını yaparak da hayata geçiren Türkiye'de millet iradesi, bugün de temsil edilen TBMM'dir" diye konuştu.

Kurtulmuş, bu anayasa talebinin doğru şekilde toplumda paylaşılmasının ve bununla ilgili toplumun bilgilendirilmesinin önemine de değindi.

(Sürecek)

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.