"Kuş sevdası farklı bir sevdadır"

"Kuş sevdası farklı bir sevdadır"
Diyarbakır'ın Sur ilçesinde çocukluğu güvercinlerin arasında geçen Enes Şankurt, 17 yıldır beslediği "yerli" güvercinlerini büyük bir tutkuyla seviyor- Günün 15 saatini güvercinleriyle geçiren Şankurt, güvercinlerin her türlü hastalığıyla ilgileniyor- Şan

DİYARBAKIR (AA) - ÖMER YASİN ERGİN - Diyarbakır'ın Sur ilçesinde güvercin besleyen Enes Şankurt (33), 17 yıldır beslediği "yerli" güvercinlerine büyük bir tutkuyla bağlı.

Diyarbakır'da özellikle Sur ilçesinde yaygın olan güvercin merakı Osmanlı dönemine kadar uzanıyor. Kentte tarihi surların üzerinde yer yer güvercin kabartmaları bulunduğu görülürken, özellikle gençler büyük bir sevgi ve tutkuyla güvercin besliyor.

Halk arasında güvercin besleyenler ve geçimini bu yolla sağlayanlar "Kuşbaz" olarak adlandırılırken, özellikle gençlerin beslediği Diyarbakır'ın "yerli" kuşları Gökela ve Külrenk gibi güvercinler Türkiye'nin birçok yerinden talep görüyor.

Sur ilçesinde yaşayan ve 17 yıldır güvercin besleyen 3 çocuk babası Enes Şankurt da zamanının büyük bir çoğunluğunu güvercinlerine harcıyor. Ailesinden çok güvercinleri ile zaman geçiren Şankurt, güvercinlerin her türlü hastalığıyla ilgileniyor, tedavi konusunda yetersiz kaldığı yerlerde uzmanlardan destek alıyor.

Gününün 15 saatini güvercinlerle geçiren Şankurt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sur ilçesinde 550 güvercininin bulunduğunu, hobi olarak beslediği güvercinlerinin ticaretini de yaptığını söyledi.

Diyarbakır'da 18 tür "yerli" güvercin bulunduğunu dile getiren Şankurt, çocukluğundan bu yana güvercinlerle büyüdüğünü, 17 yıldır da uzman olarak güvercinlerle ilgilendiğini ifade eden Şankurt, sadece Diyarbakır'ın yöresel güvercinlerini beslediğini anlattı.

Güvercinlere büyük bir tutkuyla bağlı olduğunu anlatan Şankurt, "Güvercinler çok hassas. Sürekli insanların içerisinde oldukları için her türlü hastalığa açıklar. Bu nedenle çok fazla dikkat etmemiz gerekiyor." diye konuştu.

- "Kuş sevdası çok farklı bir sevdadır"

Şankurt, güvercinlere başta İstanbul, Ankara ve İzmir olmak üzere Türkiye'nin birçok yerinden talep olduğunu vurgulayarak, şöyle dedi:

"Bizim tüm dünyamız kuştur. Eğer güvercinlerimiz yanımızdaysa huzurluyuz, rahatız. Güvercinimiz rahatsız olduğu zaman biz de rahatsız oluruz. Şu an en popüler olan güvercinler Kürenk ve Gökela'dır. Dünyanın neresinde olursan ol eğer kuş beslemiş ve onlarla ilgilenmiş isen kesinlikle onlardan ayrılamazsın. Kuş sevdası çok farklı bir sevdadır."

Güvercinler sayesinde geçimini sağladığını, ailesinden çok zamanının büyük bir kısmını güvercinleriyle geçirdiğini söyleyen Şankurt, günün 15 saatini güvercinlere ayırdığını sözlerine ekledi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.