Kuveyt müzakerelerinden beklentiler

Kuveyt müzakerelerinden beklentiler
Uzmanlar, Kuveyt'te düzenlenmesi beklenen Yemen müzakerelerinden umutlu değil - Askeri ya da siyasi bir çözüm üretilememesi halinde savaşın Körfez ülkelerine yayılmasından endişe ediliyor

İSTANBUL (AA) - Uzmanlar, Yemenli taraflar arasında Kuveyt'te düzenlenmesi beklenen müzakerelerin, Husilerin tutumu nedeniyle başarılı olmayacağını öngörüyor.

Arap Stratejik Araştırmalar Kurumu'nun İstanbul'da düzenlediği "Kuveyt müzakereleri ve muhtemel sonuçları" temalı siyasi forumda müzakereler konusu ele alındı. Forumda konuşan Yemen uzmanı Adnan el-Adini, Birleşmiş Milletler'in (BM) 2216 sayılı kararına uymayan Husilerin barış eğilimi içinde olduğunu gösteren hiçbir gösterge olmadığına işaret etti.

Adini, "Husiler ne ateşkese uydu ne de BM'nin kararını uyguladı. Dolayısıyla tüm bu veriler, barış müzakerelerinin başarılı olmayacağını gösteriyor." dedi.

- "Bölgenin sınırlarının yeniden çizilmesi planı yürürlüğe koyulacak"

Yemen Ulusal Diyalog Heyeti üyesi Nadya Abdullah ise krizin askeri ya da siyasi olarak çözülmemesi durumunda sadece Yemen'i değil Körfez ülkelerini de kötü bir senaryonun beklediğine vurgu yaparak, "Suudi Arabistan, mezhepsel yayılmanın önüne geçmek için cesur ve güçlü adımlar atmazsa, bölgenin sınırlarının yeniden çizilmesi planı yürürlüğe koyulacak." diye konuştu.

Abdullah, uluslararası toplumun, ateşkesin sağlanması ve Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçlerinin saldırılarının sonlanması için çalıştığını ancak bunun savaşın ertelenerek Körfez ülkelerine yayılması anlamına geldiğini savundu.

BM'nin 2216 sayılı kararı, Husilerin kentlerden çekilmesini ve silahlarını devlete teslim etmesini öngörüyor.


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.