Kuveyt'teki Yemen müzakereleri

Kuveyt'teki Yemen müzakereleri
Husiler ile Yemen hükümetini temsil eden heyetler arasındaki doğrudan görüşmeler başladı

KUVEYT (AA) - Kuveyt'te Yemen hükümeti ile Husiler ve devrik Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih taraflarını temsil eden heyetler arasında doğrudan görüşmelerin başladığı bildirildi.

Yemen hükümeti kaynaklarından alınan bilgiye göre, Birleşmiş Milletler (BM) Yemen Özel Temsilcisi İsmail Velid eş-Şeyh Ahmed'in de hazır bulunduğu görüşmeler, yerel saatle 15,30'da başladı. Husilerin müzakere ajandasının değişmesi yönündeki talebinin ise Ahmed tarafından reddedildiği belirtildi.

Husiler daha önce yaptıkları açıklamada, BM temsilcisi Ahmed'in Kuveyt müzakerelerinin üzerine bina edileceği 5 maddeyle ilgili çekincelerini dile getirmiş ve herhangi bir müzakereye başlamadan önce ateşkesin sağlanması gerektiğini dile getirmişlerdi.

Ahmed'in açıkladığı 5 madde "geçiş dönemi güvenlik uygulamaları üzerinde uzlaşılması, silahlı grupların kontrolleri altındaki yerlerden çekilmesi ve silahların devlete teslim edilmesi, devlet kurumlarının revize edilmesi, siyasi diyalogun yeniden başlaması ve tutuklular için özel bir komitenin kurulmasından" oluşuyor.

Pazartesi başlaması beklenirken Husiler katılmadığı için ertelenen müzakereler dün başlamıştı.

Yemen’de Eylül 2014'ten bu yana devam eden sorunların çözümü için Yemenli taraflar arasındaki müzakerelerin birinci ve ikinci turu BM gözetiminde İsviçre'de gerçekleşmiş ancak görüşmelerde ilerleme sağlanamamıştı.

Taraflar arasındaki üçüncü görüşmenin 18 Nisan Pazartesi Kuveyt’te başlaması bekleniyordu ancak Husilerin katılmaması üzerine BM Yemen Özel Temsilcisi Ahmed, müzakerelerin ertelendiğini duyurmuştu.


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.