Kuveyt'teki Yemen müzakereleri

Kuveyt'teki Yemen müzakereleri
Barış görüşmelerinin üçüncü gününün, ülkedeki krizi aşmaya yönelik önemli bir ilerleme kaydedilmeden sonlandığı belirtildi

KUVEYT (AA) - Yemen'deki tartışmalı tarafların katılımıyla Kuveyt'te başlayan barış görüşmelerin üçüncü gününde önemli bir ilerleme kaydedilemediği bildirildi.

Tarafların temsilcilerine yakın kaynaklara göre, geçen perşembe başlayan ve taraflar arasında BM Yemen Özel Temsilcisi İsmail Vild Şeyh Ahmed gözetiminde doğrudan gerçekleştirilen üç görüşmede, ülkedeki krizi aşacak önemli bir ilerleme kaydedilemedi.

Görüşmede hazır olan heyet temsilcilerinin, Yemen'de 10 Nisan'da başladığı duyurulan ateşkes çerçevesinde ortak açıklama yapmaları konusunda BM yetkilileri tarafından sarf edilen çabanın başarısızlıkla sonuçlandığı belirtildi.

BM heyetinin, görüşmeler çerçevesinde, hükümeti temsilen Abdulmalik el-Mahlefi ve Abdulaziz Cebbari, Husiler ile devrik lider Ali Abdullah Salih yanlılarını temsilen ise Muhammed Abdusselam ile Arif ez-Zevka'nın yer aldığı dörtlü komisyon oluşturduğu ifade edildi.

Görüşmelerde, hükümet temsilcilerinin talepleri arasında, İsviçre'de geçen aralık ayındaki istişarelerin öne çıkan noktalarından "ateşkesin tüm cephelerde fiili olarak uygulanması, başta Taiz ve ülkenin orta kesimleri olmak üzere ihlallerin engellenmesi, abluka altındaki bölgelere herhangi bir şart sunulmaksızın güvenlik koridorları açılması ve tutukluların serbest bırakılması" konularının yer aldığı kaydedildi.

Husiler ile Salih yanlısı heyet temsilcileri ise öncelikle "koalisyona ait uçakların uçuşlarının sonlandırılması ve siyasi sürecin işlemeye başlaması" taleplerini sunduğu aktarıldı.

Hükümet temsilcilerinin, karşı tarafın, gündemdeki temel konuları konuşmaktan kaçınarak sadece uçuşların durdurulması konusunda ısrarcı olduğuna dikkati çektiği, bu taktikle görüşmelerin zamanını tüketmeye çalışmakla itham ettiği ileri sürüldü.

Taraflar arasındaki görüşmeler kapsamında sabah saatlerinde düzenlenen oturumlarda gergin ortamın hakim olduğu, özel temsilci Şeyh Ahmed'in atmosferi yumuşatmak için görüşmelere ayrı ayrı devam ettiği belirtildi.

Yemen müzakereleri çerçevesinde yarın, sabah ve akşam olmak üzere iki oturum düzenlenmesi öngörülüyor.

Yemen'deki barış görüşmeleri, tartışmalı tarafların katılımıyla geçen perşembe Kuveyt'te başlamıştı. BM Yemen Özel Temsilcisi Şeyh Ahmed, görüşmelerin ilk oturumunun "yapıcı ve olumlu" geçtiğini belirtmişti. Yemen'de taraflar, BM'nin çağrısı üzerine, Kuveyt müzakereleri öncesi iyi niyet göstergesi olarak 10 Nisan'da ateşkesi yürürlüğe sokmuştu.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.