Kuveyt'teki Yemen müzakereleri

Kuveyt'teki Yemen müzakereleri
BM Yemen Özel Temsilcisi Ahmed:- "Tarafların krizin çözümü için güvenlik ve siyasi komitelerin oluşturulması konusunda anlaşması, umut verici bir başlangıç"

KUVEYT (AA) - Birleşmiş Milletler (BM) Yemen Özel Temsilcisi İsmail Vild eş-Şeyh Ahmed, tarafların krizin çözümü için "güvenlik ve siyasi komitelerinin" oluşturulması konusunda anlaşmasını "umut verici bir başlangıç ​​" olarak nitelendirdi.

Şeyh Ahmed, başkent Kuveyt'te müzakereler için oluşturulan Medya Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında, müzakerelerin üçüncü haftasına girerken krizin tarafı olan 28 üyenin, oluşturulan söz konusu komitelerde, güvenlik ve siyasi sürecin yanı sıra tutuklular konusunu ele alacak şekilde ayrılan üç ekip arasında dağıtıldığını belirtti.

"Tarafların, krizin çözümü için güvenlik ve siyasi komitelerinin oluşturulması konusunda anlaşması, umut verici bir başlangıç." diyen Şeyh Ahmed, Kuveyt müzakerelerinin, Yemen'de barışın sağlanması için "telafisi olmayan bir fırsat" niteliğinde olduğunu ifade ederek, ülkedeki çekişmenin ancak siyasi çözüm aracılığıyla sona ereceğini ve bu konuda uluslararası konsensüsün sağlandığını kaydetti.

Şeyh Ahmed, Yemen'deki taraflar arasında çatışmaların durdurulması anlaşmasında sona ermesi gereken endişe verici bazı ihlallerin devam ettiğini ancak belirgin bir düzelmenin de mevcut olduğunu aktardı.

Ülkede 9 milyon kişinin yardıma ihtiyaç duyduğuna dikkati çeken Ahmed, Yemenli tüm taraflara ülkedeki insani yardım çalışmalarına destek olmaları çağrısında bulundu.

Şeyh Ahmed, daha önce yaptığı açıklamada, Yemen krizine çözüm için BM gözetiminde Kuveyt'te yürütülen müzakerelerde, güvenlik ve siyasi sürecin yanı sıra tutuklular konusunu takip etmek üzere oluşturulacak komitelerde görev yapacak isimlerin belirlendiğini duyurmuştu.

Yemen'de çatışan taraflar, BM'nin çağrısı üzerine iyi niyet göstergesi olarak 11 Nisan'da ateşkesi yürürlüğe sokmuş, 21 Nisan'da da Kuveyt'te barış müzakerelerine başlamıştı.

BM verilerine göre Yemen'deki çatışmalarda Mart 2015'ten beri 6 binden fazla kişi öldü, yaklaşık 30 bin kişi yaralandı, 2,5 milyon kişi de evlerini terk ederek başka bölgelere sığındı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.