Kuveyt'teki Yemen müzakereleri

Kuveyt'teki Yemen müzakereleri
BM Yemen Özel Temsilcisi Ahmed:- "Kuveyt'teki müzakereler, Yemenli taraflar için tekrarı zor bir fırsat. Ülkenin geleceğini belirlemek için kesin kararlar alma vaktidir"

KUVEYT (AA) - Birleşmiş Milletler (BM) Yemen Özel Temsilcisi İsmail Vild Şeyh Ahmed, Yemen krizi konusunda çözüme ulaşma fırsatının yakın olduğunu belirterek, "Kuveyt'teki müzakereler, Yemenli taraflar için tekrarı zor bir fırsat. Ülkenin geleceğini belirlemek için kesin kararlar alma vaktidir." dedi.

Şeyh Ahmed, Yemen barış müzakerelerinin yapıldığı Kuveyt'te düzenlediği basın toplantısında, tarafların bakış açılarını yakınlaştırmak için güvenliği sağlamak ve siyasi geçişle ilgili düşünceler ortaya attığını belirtti.

Uluslararası topluma gelecek merhale hakkında bir tasavvur sunduklarını, topun şimdi Yemenli müzakerecilerde olduğunu anlatan Şeyh Ahmed, "Kuveyt'teki müzakereler, Yemenli taraflar için tekrarı zor bir fırsat. Ülkenin geleceğini belirlemek için kesin kararlar alma vaktidir" diyerek tarafları barışçıl bir çözüme varmak amacıyla taviz vermeye davet etti.

Yemen krizinde çözüme ulaşma fırsatının yakın olduğuna işaret eden Şeyh Ahmed, müzakere komitelerinin, tutukluların yarısının Ramazan ayından önce serbest bırakılması için çaba sarf ettiğini kaydetti.

BM Yemen Özel Temsilcisi Şeyh Ahmed bu sabah yaptığı açıklamada da "Müzakerelerde yavaş da olsa ilerleme kaydedildi. Biz bu ilerlemenin artmasını ancak aceleye getirilmemesini istiyoruz çünkü ele alınan konular girift ve bunların uzun uzadıya irdelenmesi gerekiyor." ifadelerini kullanmıştı.

Yemen'de çatışan taraflar, BM'nin çağrısı üzerine iyi niyet göstergesi olarak, 11 Nisan'da ateşkesi yürürlüğe sokmuş, 21 Nisan'da da Kuveyt'te barış müzakerelerine başlamıştı. Müzakereler kapsamında kurulan Esirler ve Tutuklular Komitesi'nin de içinde olduğu insani, siyasi ve güvenlik alanlarında kurulan komisyonların toplantısı ise dün başlamıştı.

BM Yemen Özel Temsilcisi İsmail Vild eş-Şeyh Ahmed, dün 3 komisyonun ilk toplantılarının olumlu atmosferde gerçekleştiğini aktarmıştı.


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.