Kuveyt'teki Yemen müzakereleri

Kuveyt'teki Yemen müzakereleri
BM Yemen Özel Temsilcisi Şeyh Ahmed, Kuveyt'teki müzakerelere katılan Yemenli tarafların BM'nin 2216 sayılı kararı ve meşruiyet konusuna bağlı kalmaları gerektiğini belirtti

KUVEYT (AA) - Birleşmiş Milletler (BM) Yemen Özel Temsilcisi İsmail Vild Şeyh Ahmed, Kuveyt'teki müzakerelere katılan Yemenli tarafların BM'nin 2216 sayılı kararı ve meşruiyet konusuna bağlı kalmaları gerektiğini belirtti.

Şeyh Ahmed, Yemen hükümeti heyetinin Kuveyt’teki barış müzakerelerine katılımı askıya almasının ardından yaptığı yazılı açıklamada, müzakerelerin önemli zorluklarla karşı karşıya olduğunu, Yemenli tarafların BM'nin 2216 sayılı kararı ve meşruiyet konusuna bağlı kalmaları gerektiğini ifade etti.

Söz konusu durumu olağan karşılayan Şeyh Ahmed, krizlerin çözümünün diyalog yoluyla olması gerektiğini vurgulayarak, "Tarafların iyi niyetinden eminim ve Yemen'deki çatışmaların barışçıl bir çözüme ulaşmasını sağlayacak olumlu zemini koruyacağız." dedi.

Şeyh Ahmed, barış müzakerelerinin cumhurbaşkanlığı heyetiyle ikili ve dörtlü görüşmeler halinde devam ettiğini, hükümet tarafının katılmamasına rağmen Husiler ve devrik Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih'i temsil eden heyetle görüşmelerin yapıldığını kaydetti.

Yemen hükümetini temsil eden heyetin başkanı Abdulmelik el-Mihlafi, ülkesinin Kuveyt Büyükelçiliğinde dün düzenlediği basın toplantısında, Husiler ve Salih yanlılarının, müzakerelerde yetkilerin kaynağına dair altı konuyu yazılı olarak kabul edinceye kadar katılımı askıya aldıklarını belirtmişti.

Mihlafi, altı konuyu şu şekilde açıklamıştı:

"Husilerin şehirlerden çekilmesi ve silahlarını teslim etmesini öngören Birleşmiş Milletler (BM) 2216 sayılı karara, Körfez ülkelerinin girişimi ve uygulama mekanizmaları ile Ulusal Diyalog Kongresi’nden çıkan kararlara uyulması, İsviçre'nin Basel kentinde geçen aralık ayında gerçekleşen görüşmelerden çıkan, 'güven oluşturmak amacıyla tutukluların serbest bırakılması, başta Taiz olmak üzere kentlere uygulanan ablukanın kaldırılması' yönündeki kararların uygulanması, bu beş noktanın yanı sıra Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi'nin meşruiyetinin tartışılmaması."

Yemen'de çatışan taraflar, BM'nin çağrısı üzerine iyi niyet göstergesi olarak 11 Nisan'da ateşkesi yürürlüğe sokmuş, 21 Nisan'da da Kuveyt'te barış müzakerelerine başlamıştı. Müzakereler kapsamında kurulan Esirler ve Tutuklular Komitesinin de içinde olduğu insani, siyasi ve güvenlik alanlarında kurulan komisyonların toplantısı ise 14 Mayıs'ta başlamıştı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.