Kuveyt'teki Yemen müzakereleri tarafların katılımıyla başladı

Kuveyt'teki Yemen müzakereleri tarafların katılımıyla başladı
Kuveyt Dışişleri Bakanı Şeyh Sabah:- "Müzakereler, çatışmaların son bulması için tarihi bir fırsattır. Barış gecikirse bedelini Yemen halkı ödeyecektir"- BM Yemen Özel Temsilcisi Ahmed:- "Barışçıl bir çözüme ulaşılması, tarafların bir takım ödünler vermes

KUVEYT (AA) - Kuveyt'te, Yemenli taraflar arasında pazartesi başlaması gereken ancak Husiler katılmadığı için ertelenen müzakerelerin başladığı bildirildi.

Kuveyt Dışişleri Bakanı Şeyh Sabah Halid el-Hamad es-Sabah, Yemenli tüm tarafların katılımıyla başlayan açılış oturumunda yaptığı konuşmada, yürütülecek müzakerelerle Yemen'de istikrarı sağlamayı ve akan kanı durdurmayı amaçladıklarını belirtti.

Savaşın ve iç çatışmaların sona ermesini arzu ettiklerini belirten Sabah, "Yemen halkı bu müzakerelere katkı sağlamanızı bekliyor. Yemen'in yeniden imarı ve ülkede barışın sağlanmasını hedefliyoruz. Müzakereler, çatışmaların son bulması için tarihi bir fırsattır. Barış gecikirse bedelini Yemen halkı ödeyecektir." dedi.

BM Yemen Özel Temsilcisi İsmail Vild Şeyh Ahmed de krizin son bulması için mutlaka siyasi çözüm gerektiğini vurgulayarak, "Barışçıl bir çözüme ulaşılması tarafların bir takım ödünler vermesini gerekli kılıyor. Ülkedeki insani durum daha fazla beklemeye gelmez." ifadesini kullandı.

Müzakerelerin güvenli bir vatanın inşası için iyi bir başlangıç olmasını istediklerini belirten Ahmed, yolların dikenli olduğunu ancak başarısızlığın söz konusu olamayacağını ifade ederek taraflara iyi niyet çağrısında bulundu.

Ahmed, görüşmelerin Yemen için önemine dikkati çekerek, üç gün gecikmeli olarak başlayan müzakerelerde ilk olarak daha önce açıklanan 5 temel nokta ile BM'nin 2216 sayılı kararının görüşüleceğini kaydetti.

Yemen’de Eylül 2014'ten bu yana devam eden sorunların çözümü için Yemenli taraflar arasındaki müzakerelerin birinci ve ikinci turu BM gözetiminde İsviçre'de gerçekleşmiş ancak görüşmelerde ilerleme sağlanamamıştı.

Taraflar arasındaki üçüncü görüşmenin 18 Nisan Pazartesi Kuveyt’te başlaması bekleniyordu ancak Husilerin katılmaması üzerine BM Yemen Özel Temsilcisi Ahmed müzakerelerin ertelendiğini duyurmuştu.

Ahmed, daha önce yaptığı açıklamada müzakerelerin, geri çekilme, silahların teslimi, güvenlik düzenlemeleri, siyasi çözüm ile mahkum ve tutukluların serbest bırakılması için bir komite kurulmasıyla birlikte 5 konu üzerinde yürütüleceğini bildirmişti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.